Joc o xoc institucional el diàleg s’acosta

Tindrà efectes el missatge pacificador dels XVIII Jocs Mediterranis? La inauguració de la cita esportiva a Tarragona pot acabar sent divendres el lloc de trobada del rei Felip, de Quim Torra i potser de Pedro Sánchez 

18 junio 2018 10:53 | Actualizado a 18 junio 2018 10:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Costa d’escriure res amb la certesa que quan vostès llegeixin aquest article els protagonistes que vaig esmentant encara ocupin el càrrec que tenen ara. Ha passat aquesta setmana amb una foto i les seves variants de divertiment que es difonien per la xarxa.

La del comiat a la selecció espanyola de futbol, on apareixen Lopetegui a una banda, el rei Felip al mig i Màxim Huerta a l’altra. El seleccionador és el nou entrenador del Real Madrid i Huerta ja és exministre i podrà seguir detestant l’esport i els toros sense haver de fingir.

Al rei la setmana tampoc li deu haver estat del tot plàcida tothora que ha estat la del comiat del cunyat abans no ingressi a presó, si és que al final no s’ho repensa i es queda a Suïssa, allà on ha anat a preparar les seves coses i acomiadar-se de la família. 

El ritme és de vertigen. I la línia d’oposició del PP, mentre es llepa les ferides i prepara el congrés del juliol per triar nou lideratge, passa per regirar currículums, tuits, papers i estats de comptes dels disset ministres de Pedro Sánchez.

La de Cs passa per saber on són ells mateixos. El rentat de cara de Sánchez de portes a la UE ja ha estat la foto del Govern amb més dones d’Europa, i ara amb l’agilitat d’oferir-se a acollir els immigrants de l’Aquarius a qui Itàlia ha tancat els ports.

El diàleg promès tindrà ordre de proclamació estatutària. No fos cas. De manera que primer passarà per la Moncloa Iñigo Urkullu i després, el president de la Generalitat, Quim Torra.

El diàleg, el diàleg tantes vegades esventat, s’acosta. I ja es diu que el que s’espera d’aquest primer contacte és que doni continuïtat a un altre, perquè deuen comptar que en aquest primer cadascú exposarà els seus límits i màxims. I els gripaus dels insults i de tuits deuran ser suculents a banda i banda.

Vaja, Alfonso Guerra segueix entossudit en els seus fixaments i ja li podeu anar enviant llibres per fer-lo entrar en raó, que ja pots xiular si l’ase no vol beure. En tot cas el diàleg ha de ser entre presidents. Ja veurem quan es produeix. 

Atents a divendres

Tarragona serà divendres vinent un escenari institucional fonamental per saber si desescalem la situació política. La inauguració dels XVIII Jocs del Mediterrani pot acabar sent el lloc de trobada del rei Felip, del president Torra i del president Sánchez. Ara em sap més greu la dimissió fulminant de Huerta, si hagués seguit com a ministre hi hauria donat un toc més mediàtic.

Després del paper de la Corona l’1-O i els retrets tant del president Puigdemont, que en el seu moment li va dir allò de «Majestad, així no» i del president Torra, que abans d’ahir va dir que quan tingui ocasió emplaçarà el rei a demanar disculpes, serà interessant de veure. De comprovar cintura i marge.

A Girona els premis de la Fundació Princesa de Girona del 28 de juny els traslladen a l’Espai Mas Maroch, vist que l’alcaldessa Madrenas té l’auditori en obres. L’última vegada que el rei va ser a Catalunya va ser pel lliurament de diplomes als nous jutges amb presència de Pablo Llarena. Per cert allà no hi havia Govern format i pel 155 tampoc no hi va haver representació institucional catalana.

Llarena allí es passejava satisfet. Ara juga amb el govern del PSOE a veure de qui depèn que els presos polítics catalans estiguin en una presó catalana, per no dir que estiguin en llibertat davant d’una presó preventiva abusiva.

Llarena i els magistrats del Suprem van acumulant querelles, a més d’una de ciutadana i de les demandes civils de l’equip d’advocats de Puigdemont, ara també en té una del Parlament, anunciada pel president Roger Torrent.

Ell va ser qui va coincidir amb el rei durant el sopar inaugural del Mobile World Congress, per bé que aquella anada a Barcelona va tenir contestació al carrer i Torrent no va aplaudir el monarca. Així doncs, a Tarragona veurem si el missatge pacificador dels Jocs arriba a oïdes dels nostres mandataris.

 

Periodista. Dirigeix i presenta ‘Més324’ (TV3) i col·labora a Catalunya Ràdio, on fa el programa ‘Líquids’ i n’havia fet d’altres com ‘L’oracle’. Va començar a Ràdio Salou i va ser promotor de Canal Reus TV.

Comentarios
Multimedia Diari