L’hora de les explicacions a Sant Llorenç des Cardassar

Evitable? L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha donat a entendre aquesta setmana que el dia de les greus inundacions a Mallorca l’alerta vermella es va activar massa tard, fins passades les deu de la nit

19 octubre 2018 11:07 | Actualizado a 19 octubre 2018 11:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tragèdia amb tretze morts a Mallorca desperta valors solidaris mentre s’investiga què va fallar en les prediccions. 

No hi ha paraules per descriure l’horror que es va viure a Sant Llorenç des Cardassar el passat dimarts 9 d’octubre. Una torrentada amb més de 200 litres per metre quadrat es va endur la vida de tretze persones. El darrer localitzat va ser el petit Arthur de sis anys aquest dimecres en un punt molt a prop de la rotonda que uneix Sant Llorenç i Son Carrió.

Però una vegada ha passat el tràngol, ara si és el moment de demanar responsabilitats. La gran pregunta és per què no es va donar l’avís vermell hores abans de la tragèdia? L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha donat a entendre aquesta setmana que el dia de les greus inundacions, l’avís vermell es va activar massa tard.

A les set del vespre la situació amb la torrentada era molt greu però l’avís vermell no va arribar fins passades les deu de la nit. Unes hores decisives que es van perdre i que podien haver ajudat a evitar alguns danys. Recordem que fins que l’agència no fa aquest pas, la Direcció General d’Emergències pot mobilitzar els efectius necessaris.

Uns dies després del desastre natural més terrible de la història recent de Mallorca, la mateixa Aemet en veu de la seva delegada a les illes, María José Guerrero, ha reconegut a diversos mitjans la falta de personal de la seu a Balears. I ha afegit que fins a les deu de la nit els avisos meteorològics es fan des de Barcelona i a partir d’aquesta hora des de Madrid en un equip de guàrdia.

Hi hauria d’haver més personal a cadascuna de les àrees més sensibles per poder reaccionar més ràpidament? Bé, aquesta és una de les preguntes que una auditoria interna que vol aclarir si hi va haver errades en el protocol.

Amb tot, la torrentada deixa herois que ens reconcilien amb l’espècie humana i ens demostren el valor i la solidaritat de veïns que ho han deixat tot per ajudar als afectats. Des del cicloturista alemany que va rescatar a una petita enmig d’un torrent a Alejandro, el farmacèutic de Sant Llorenç.

«Els primers dies venia la gent sense diners ni targeta de crèdit, ja que ho havien perdut tot i donàvem els medicaments als afectats sense cobrar. Era la nostra manera d’ajudar» explicava a IB3 Televisió.

Ara mateix estan refent les 600 cases afectades per les greus inundacions i encara no hi ha una xifra definitiva de les pèrdues però són milionàries. I és que encara avui les emocions segueixen a flor de pell en aquest municipi del nord de Mallorca de 8.300 habitants als quals la vida els va canviar per sempre.

Comentarios
Multimedia Diari