Logística. Les noves tecnologies capgiren com un mitjó l’activitat comercial

Se’ns està obrint o tancant més el nostre cercle? La xarxa ens permet relacionar-nos amb aquells que ni coneixem i ens distancia del contacte que anava associat a certes activitats com la del comerç
 

06 enero 2019 00:31 | Actualizado a 08 febrero 2019 09:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’any ha arrencat fort de logística. Aquesta Diada de Reis d’avui en deu ser el màxim exponent de la seva fortalesa. Una de les principals mostres, si no la màxima, de peticions que han de ser ateses per una data concreta. I de fa anys que es compleix, però de ben segur que aquells que busquen una sortida laboral directa quan acaben la seva formació, haurien de pensar en estudiar logística. Parlo des de la ignorància, però si no s’estudia, segur que està estudiat.

Perquè els actuals hàbits de consum van lligats a aquesta habilitat de fer-te arribar les compres a casa, gairebé més ràpid que si vas tu directament a lloc a buscar-les. 

Els reis mags de l’orient ja fa anys que han anat obrint camí. Logística per fer arribar els paquets a casa. A banda de la complicació de fer arribar els regals a tots els nens i nenes, hi ha algun cas de distribució a cavall, com passa per exemple al meu poble, a Vila-seca, que encara hi afegeixen un grau més de dificultat. Quan veus tota aquella estesa de paquets que s’acumulen als camions, mentre els reis adrecen quatre paraules als que els han anat a veure al Castell, o a les cavalcades simultànies que hi ha arreu del país, penses que hi ha alguna mena de miracle o alguna mena de ciència logística que forçosament s’ha d’estudiar.

Però al costat d’aquesta distribució màgica n’hi ha una altra que darrerament ho ha capgirat tot. La irrupció del gegant Amazon, sense desmerèixer totes les empreses de missatgeria que van fer trontollar el monopoli de correus, que tenia el contrapunt més humil dels transportistes.

Les noves tecnologies ho han capgirat com un mitjó, fins a somoure les bases de l’activitat comercial com la teníem entesa quan de debò marcaven els perfils de cada ciutat i poble. Aquells comerços i botigues, i aquella manera de vendre, amb assessorament i confiança, que han quedat arraconats, entre franquícies, i vendes per internet.

La botiga oberta 24 hores que ofereix la xarxa, només la contraprogramen els supermercats regentats per catalans d’origen pakistanès. I la venda assessorada ha passat a millor vida. A vegades tens la impressió que els compradors només passen per les botigues a emprovar-se allò que han vist al seu mòbil o a alguna web, i que als centres comercials els venedors només vigilin els pispes. Aquests dies de Nadal semblava que Amazon hagués frenat l’anada de la gent a les botigues. Ho compren a cop de mòbil, t’ho duen a casa, i si no et convenç, tens marge per tornar-ho i que t’ho canviïn, sense massa complicacions.

La sobredemanda feia que el gegant advertís els seus clients que no arribarien a temps per reis en segons quins productes, com per exemple el Monopoly del Fortnite. Els fabricants de patinets elèctrics, en canvi, sembla que han sigut més diligents, i han sigut dels més venuts aquest any.

Però Amazon no només fa la distribució, sinó que també fa la venda, i ha aconseguit que certs productors, com és el cas d’algunes petites bodegues, per posar casos del territori, es vinculin a aquesta fórmula de venda per arribar a tot el planeta.

I després quan estàs escarxofat al sofà davant la televisió, encara et trobes que Amazon distribueix sèries i pel·lícules a través del seu propi canal. Qui hi pot competir amb això?

Com hem canviat? Quina redistribució de temps hem fet? La xarxa ens permet relacionar-nos amb aquells que ni coneixem, i ens distancia del contacte que anava associat a certes activitats com la del comerç. Ens acaba tancant més en el nostre cercle? Ens el tanca, en comptes d’obrir les barreres del món?

 

Xavier Graset dirigeix i presenta ‘Més24’ (TV3) i col·labora a Catalunya Ràdio, on fa el programa ‘Líquids’ i n’havia fet d’altres com ‘L’oracle’. Va començar a Ràdio Salou i va ser promotor de Canal Reus TV. 

Comentarios
Multimedia Diari