Revolta animal a la granja estiuenca. Les espècies predadores no fan vacances

Un mal bestiari. A Catalunya hi viuen més de mil bestioles nocives, segons les últimes estadístiques. Cada temporada aporten notícies que estalvien inventar monstres del pantà de Flix o serps d’estiu

28 agosto 2018 15:50 | Actualizado a 28 agosto 2018 15:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Catalunya hi viuen i fan la seva feina més de mil espècies invasores i predadores, segons el cens oficial del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals.

Hi destaquen bestioles que subministren males notícies cada estiu, sense que calgui inventar un monstre del llac subterrani de Tarragona, ni buscar més serps americanes a Vandellòs. Així per exemple: el cargol poma o mançana, provinent d’Amèrica del Nord, devora collites des del delta de l’Ebre fins a l’Empordà. El cranc vermell americà també arrasa els arrossars i no val ni per menjar. El cranc blau, típic de Turquia, és molt voraç, s’alimenta de musclos, ostres i peixos del Baix Ebre, arruïna els marisquers i està molt de moda i preuat a la cuina d’avantguarda.

El musclo zebra va arribar a l’Ebre des de l’Àsia Central i Europa Oriental i està catalogat com una de les cent espècies més invasores i nocives del món. El silur va desembarcar a Mequinensa l’any 1974 des de l’Europa Central, ha exterminat els barbs, anguiles, altres peixos nadius i aquest estiu s’ha menjat un gos anglès a Extremadura.

 Més notícies inquietants. Les tortugues d’orelles vermelles, naturals del Mississipí, avancen pels rius de la península Ibèrica amb gran voracitat i velocitat. La vespa asiàtica aniquila les abelles i ha mort diverses persones a Catalunya i Espanya. El castor coipú sud-americà ja fa mal al riu Fluvià, a la Garrotxa i al Pla de l’Estany. L’escarabat morrut de les palmeres va aterrar a Europa des del sud-est asiàtic i ha abatut palmeres a tota la Mediterrània.

La petita mosca negra és una plaga que aquest estiu mossega i pica a Catalunya, València, Balears, Aragó i a la perifèria de Madrid. El mosquit tigre asiàtic s’ha estès als cinc continents, és un dels cent més dolents a Europa, es reprodueix en racons humits i als pneumàtics, tot creant un greu problema de salut pública.

Encara més desgràcies i amenaces. La població de porcs senglars es multiplica i campen per ciutats com Barcelona. Gavines i gavians maten altres ocelles i fins i tot ataquen les persones. Les cotorres argentines fan un soroll terrible. Gossos de races perilloses han ferit i mort infants i adults. Gossos no perillosos embruten viles i pobles sense que mestresses i amos retirin els excrements. Diverses espècies de taurons han estat vistes a Catalunya i Balears. Les meduses es propaguen a tot el litoral, irriten les persones que es banyen i fan tancar algunes platges.

Els coloms que a inicis del segle passat es van importar de Mallorca a Barcelona per fer bonic són una plaga que ha evolucionat fins a esdevenir rates brutes voladores. Cuques americanes infecten les ciutats, habitatges i restaurants. Rates i ratolins es mouen massivament pel Cap i Casal de Catalunya. Óssos introduïts des de França campen pel Pirineu i la Val d’Aran, devoren ovelles i vedelles, i atemoreixen la mateixa gent que va aconseguir allunyar-los per sempre. És el mateix que passa amb els llops, que van retornar de França o Itàlia i ara agredeixen el bestiar i atemoreixen la mainada.
Clàssic de la literatura i el cinema.

No és l’Apocalipsi. Ni les plagues bíbliques d’Egipte. Però fa reflexionar i qüestionar una part de la cultura humana. Un clàssic de la literatura,Revolta a la granja, de George Orwell, era un clam contra les dictadures i a favor dels animals on els porcs van establir lleis que deien: «Tot allò que vagi sobre dues potes és un enemic». «Tot allò que vagi sobre quatre potes o tingui ales és un amic». «Cap animal no matarà un altre animal» i  «Tots els animals són iguals».

Els animalistes li van dir el nom del porc a Josep Maria Espinàs quan va publicar el llibre satíric L’ecologisme és un egoisme. Ironitzava sobre els mateixos que defensen els toros o les àligues cuabarrades que exterminen els insectes. 

També cal revisar la cultura cinematogràfica d’animals assassins amb films com Els ocells, d’Alfred Hitchcock, Tauró, Piranya, Juràssic Park, Anaconda, Cocodril, Aracnofòbia, Vespes assassines, Cuando ruge la marabunta i un llarg etcètera fins a arribar a Extermini. Es pot fer al sofà de casa sense ser víctima de la fauna invasora i predadora. Només cal vigilar que l’aire condicionat no tingui un bacteri anomenat legionel·la i que el menjar no porti salmonel·la.

 

Periodista. Amb arrels familiars a la Terra Alta, Joaquim Roglan  va ser corresponsal a Ràdio Reus i cofundador de ‘Informes-Ebre’. Professor universitari, ha treballat als principals mitjans de comunicació de Catalunya i ha escrit vint llibres. Viu retirat a l’Empordanet.  

Comentarios
Multimedia Diari