;
.

Este sitio web puede utilizar alguans "cookies" para mejorar su experiencia de anvegación Por favor, antes de continuar con su navegación por nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

aceptar
DIARI de Tarragona

Diari de Tarragona

Toda la actualidad de Tarragona

 • TGN
  21º
 • REU
  21º
 • CAM
  21º
 • TOR
  21º
 • VEN
  21º

Les empreses químiques de Tarragona demanen al ministre Soria una rebaixa del 25% en el preu de l'electricitat

Una delegació de l'AEQT trasllada al ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, les seves demandes per garantir la "competitivitat" del clúster

Publicado: 21:24 - 08/07/2013

ACNLes empreses químiques del Camp de Tarragona han reclamat al ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, la rebaixa del preu de l'electricitat, fins els nivells actuals a Europa, un 25% més barats, com a fórmula per garantir la competitivitat i el futur del clúster. Una delegació de la Junta de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha traslladat aquesta demanda a Soria en el marc d'una reunió mantinguda aquest dilluns, a la seu de Foment del Treball de Barcelona. El sector reclama també que se li reconegui el caràcter singular de "Gran Indústria" per evitar que el cessament d'activitat d'una planta acabi generant reaccions en cadena a la resta.

 

La delegació de l'AEQT ha recordat que el cost de l'energia elèctrica és un "factor clau" per a la seva competitivitat en processos que requereixen un "ús intensiu", fet que la situa com el primer cost de producció -"fins i tot per davant de la matèria primera i els salaris"- superant el 50% dels costos totals. Per això, volen accedir a un "preu europeu de l'electricitat" que seria un 25% més econòmic que l'actual i permetria les empreses competir en "igualtat de condicions" amb altres polígons europeus.

 

En aquest sentit, les químiques recorden la paradoxa que aquesta situació es produeixi, precisament, en el "mateix territori" amb la "concentració més important de la península ibèrica d'instal·lacions productives d'energia base", com les tres nuclears, quatre centrals de cicle combinat i una tèrmica. La potència total instal·lada a la Gran Indústria Química de Tarragona és de 442 MW i el consum és de 3.130 GWh.

 

"En conjunt, les empreses paguen l'energia a un preu aproximadament un 25% més elevat que els països europeus", com França, Alemanya o Holanda, asseguren en un comunicat. "La Gran Indústria Química de Tarragona precisa un preu molt més competitiu que permeti accedir als mercats internacionals en igualtat de condicions. L'estalvi, en molts casos, pot suposar la diferència entre poder continuar amb l'activitat o cessar-la", reivindiquen, tot recordant que les "freqüents variacions" en la regulació del marc energètic durant els últims anys tampoc han ajudat a mantenir un "marc jurídic estable" com a factor "estratègic" per garantir l'activitat productiva i podent dificultar decisions en matèria d'inversió.

 

A més, considera l'AEQT que el reconeixement de les empreses del Camp de Tarragona com a "Gran Indústria", conformada en els polígons químics, "esdevé en una singularitat derivada en bona mesura de l'elevada sinergia entre els processos i les produccions de les diferents empreses". "Aquestes sinergies comporten que el cessament de l'activitat d'una planta generi greus distorsions en el negoci de la resta d'empreses, produint un efecte negatiu en cadena, amb el consegüent risc per a les restants empreses del sector", asseguren, endegant un "indesitjat efecte dòmino" que podria "portar a la destrucció del teixit industrial productiu del sector químic, que lideren els polígons de Tarragona, i l'efecte extensiu a altres activitats i agents del territori".

 

En aquest sentit, apunten que actualment hi ha diverses empreses que "assisteixen al procés de veure com la seva producció s'està traslladant a plantes ubicades en altres països europeus, pel cost més competitiu de l'energia, un fet que comporta que les plantes locals funcionin a molt baixa càrrega o de forma discontínua , la qual que alhora posa en risc la seva viabilitat".


comments powered by Disqus

MÁS NOTICIAS DE ECONOMÍA