Este sitio web puede utilizar alguans "cookies" para mejorar su experiencia de anvegación Por favor, antes de continuar con su navegación por nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

aceptar
DIARI de Tarragona

Diari de Tarragona

Toda la actualidad de Tarragona

 • TGN
  20º
 • REU
  20º
 • CAM
  20º
 • TOR
  20º
 • VEN
  20º

Vint anys de Ball de Cercolets

Aquesta dansa del Seguici Festiu ha anat evolucionant en aquestes dues dècades fins a convertir-se en imprescindible a les festes. Compromís i responsabilitat, requisits per ser una bona ´cercoleta´

Reus

Publicado: 00:30 - 27/06/2016


Alegria, goig, vistositat i un ventall de colors durant la festa major. Aquest és el món que envolta el Ball de Cercolets de Reus, que enguany celebra 20 anys. Dues dècades en què aquesta dansa del Seguici Festiu ha evolucionat fins a convertir-se en una dansa imprescindible i en part de l’essència de les festes de la ciutat.

Els picarols que llueixen les balladores a les cames són l’anunci sonor de la seva arribada pels carrers de Reus. Les espardenyes amb vetes, la calça curta i camisa blanques, el mocador creuat al pit i al cap i el faldellí verd o vermell, i el cèrcol guarnit amb flors són l’expressió visual de la dansa que es va recuperar per la Festa Major de Sant Pere de l’any 1996, a càrrec de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, a partir del treball de recuperació del folklorista Josep Bargalló.

«Actualment el Ball de Cercolets viu un autèntic boom, fins i tot tenim llista d’espera de gent que vol ballar amb nosaltres», explica la cap de colla, Esther Martí.

Compromís i responsabilitat. Aquests són els requisits que exigeixen les integrants del ball, i que actualment són: Blanca Baró, Glòria Nicolau, Irene Marçal, Xènia Galceràn, Júlia Gomis, Aina Llorenç, Gemma Olària, Graciel·la Pereda, Júlia Vilafranca i Esther Martí. Pel que fa a la versió infantil, les balladores són: Laia Rivadulla, Maria Delmus, Mireia Subirats, Joana Subirats, Joana Carceller, Paula Díez, Heura Martí, Frida Artés i Isona Matallana.

«Totes les balladores ens sentim molt orgulloses de la festa major i el que volem és lluir-nos en cadascuna de les actuacions en què sortim», explica la cap de colla, la qual afegeix que «el ball és nostre i l’hem de cuidar molt».

El vestuari del Ball de Cercolets narra la història de la dansa. «Conservem i respectem el vestuari des de la recuperació de la coreografia», explica Esther.

A més de la vistositat del vestuari, la música que acompanya la dansa és també una de les peculiaritats del ball. La unió d’aquests dos aspectes dóna lloc, en paraules de la cap de colla, a una dansa «molt alegre, amb molt de color i molt de moviment». «La música és de les més complicades de tocar per als músics», expliquen des del col·lectiu. Un grup de grallers interpreta la música seguint les tonades del Ball de Cercolets. «La dansa està basada en la documentació trobada del segle XVII i XVIII, tot i així intentem introduir canvis i innovar en les passades del Seguici Festiu», confirmen des del col·lectiu de Cercolets.

Futur assegurat

A hores d’ara el futur i la representació d’aquesta dansa tradicional està assegurada en el pròxims anys, i dècades. I és que la versió infantil del Ball de Cercolets també desperta la passió dels infants de la ciutat. «Hi poden formar part a partir dels 6 anys i fins als 12», detalla la cap de colla. Després se’ls dóna la oportunitat de ‘ferr el salt’ al conjunt gran. «S’afegeixen a la llista d’espera i quan hi ha una baixa tenen preferència», afirma Esther Martí.

Una condició que garanteix la prevalença de noves generacions al cap davant de la dansa tradicional, i que fa, en paraules de la cap de colla, que «tota la vida et sentis part de la família del Ball de Cercolets».


comments powered by Disqus

MÁS NOTICIAS DE REUS