David Vidal: El dinamiter

"La seva presència al consell d'administració d'Innova a partir de 2011 va ser l'ariet que va posar fi al consens i la quietud al voltant del hòlding d'empreses municipals"

19 mayo 2017 17:32 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

David Vidal ha estat el regidor de l’Ajuntament que, sense formar part de cap govern, més influència ha tingut en la política reusenca. A diferència dels alcaldes, la gran obra per la qual serà recordat no serà una construcció, sinó un enderroc.

Diuen que Vidal és l’home que va destapar el cas Innova, afirmació que considero una veritat a mitges. El que sí que és un mèrit seu irrefutable és la demolició d’Innova i, de retruc, del model de gestió municipal que se’n derivava. Un altre model que ha quedat molt tocat per l’esforç netejador de Vidal –i altres– ha estat el sanitari.

La seva presència al consell d’administració d’Innova a partir de 2011 va ser l’ariet que va posar fi al consens i la quietud al voltant del hòlding d’empreses municipals. Vidal va començar denunciant l’opacitat de la societat, les dietes dels consellers i els elevats sous dels directius. Quan va portar a la fiscalia de l’Audiència Nacional la presumpta incompatibilitat de càrrecs del director general, Josep Prat, aquest se’n va atipar i va dimitir. El franctirador solitari s’havia cobrat una peça de caça major i allí va començar la seva llegenda.

El seu moment estel·lar va arribar quan va portar a la justícia un informe intern de l’Ajuntament de Reus que desvelava presumptes irregularitats a Innova per factures relacionades amb la construcció del nou Hospital. Tot i que la denúncia formal al jutjat la va presentar Ara Reus i que els fets els havia revelat una auditoria encarregada pel propi govern municipal CiU-PP, l’aurèola d’assot de corruptes que començava a tenir Vidal va fer que s’emportés tot el rèdit de l’escàndol. Entre altres coses perquè els convergents reusencs van optar per no reivindicar massa protagonisme en un assumpte que va acabar esclatant als becs del govern de la pròpia CiU a la Generalitat, i posteriorment també al de Reus.

David Vidal va veure recompensada la seva tasca amb un fabulós resultat electoral a les municipals de 2015, però el balanç definitiu sobre la seva carrera política dependrà de dos veredictes que encara no estan escrits: primer, les sentències judicials sobre la macrocausa Innova i, segon, la quantitat de gasolina que les clavegueres de l’Estat han posat en la instrucció del cas, si és que realment el govern espanyol ha utilitzat l’afer Innova en la seva croada contra l’independentisme (a hores d’ara només es pot assegurar que alguns alts responsables es vanten d’haver destrossat el sistema sanitari català).

El que segur que quedarà per molt de temps és la petjada de David Vidal en la política reusenca i catalana, per recordar que la lluita encaparrada d’un sol regidor en defensa de les seves conviccions pot tenir tanta o més força que tot el poder que donen els càrrecs.

Comentarios
Multimedia Diari