;
.

Este sitio web puede utilizar alguans "cookies" para mejorar su experiencia de anvegación Por favor, antes de continuar con su navegación por nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

aceptar
DIARI de Tarragona

Diari de Tarragona

Toda la actualidad de Tarragona

 • TGN
  24º
 • REU
  24º
 • CAM
  24º
 • TOR
  24º
 • VEN
  24º

Puigdemont a Reus: "Ara vénen els moments més difícils de la nostra història"

El president de la Generalitat diu en una conferència al Círcol que, tot i que es farà el referèndum, ´mai renunciarem al diàleg´

Publicado: 09:09 - 17/03/2017


El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va llençar ahir a la nit a Reus un missatge de prudència en aquest tram final del procés independentista que viu Catalunya i que, segons les previsions del govern català, finalitzarà com a molt tard al mes de setembre amb la celebració d’un referèndum.

Puigdemont, en una conferència celebrada al Círcol i que va organitzar la Fundació CATmón, va recordar que «tot i que som molt a prop del nostre objectiu i que ens queda molt poc per arribar a la meta, ara venen els moments més difícils de la nostra història».

És per això que el president de la Generalitat aposta per «ser prudents i conscients de les dificultats que ens trobarem, per no cometre errors. No hem de menysprear l’Estat espanyol perquè és molt fort. És incompetent, però no és feble. Per això hem de tenir clar a qui tenim davant i respectar-lo».

Davant d’unes 120 persones (que abans de la conferència van sopar al Saló de Ball del Círcol, entre les quals hi havia una àmplia representació política i empresarial de la ciutat de Reus), també va defensar rotundament la celebració d’un referèndum.

«La millor manera d’arribar a la meta és celebrant un referèndum. Perquè els referèndums uneixen a la població. Les diferències que existeixen en una societat democràtica no són les que divideixen a aquesta societat, sinó l’absència d’acord sobre com s’han de resoldre aquestes diferències».

 

Diàleg

Sobre quin tipus de referèndum és el millor per a Catalunya, el president Carles Puigdemont va reconèixer que «volem que sigui acordat amb l’Estat i per aquest motiu formem part del Pacte Nacional pel Referèndum. Però per aconseguir aquest acord calen grans dosis de diàleg».

Arribat a aquest punt de la seva intervenció, el president de la Generalitat va insistir molt en el diàleg com a eina de resolució de conflictes. Per això va posar com a exemple la figura de l’exseleccionador espanyol de futbol, Vicente del Bosque, a qui el mateix Puigdemont li va fer entrega dimecres passat a Madrid del Premi Blanquerna al respecte i la concòrdia, un acte on –segons el president de la Generalitat– «es va parlar molt de diàleg». Puigdemont va assegura que «trobem a faltar l’esperit de diàleg en l’Estat espanyol, però, tot i això, nosaltres mai renunciarem a parlar, ni abans ni després del referèndum, perquè allà on s’ha aplicat el diàleg ha funcionat».

Credibilitat exterior

Segons Carles Puigdemont, «el fet de defensar el diàleg ens dóna més credibilitat exterior i també ens cohesiona internament». Tot i això, el president català també va reconèixer que «pot ser que hàgim de fer el referèndum sense que l’Estat estigui disposat a parlar. En aquest cas, l’únic que demanem és que, per dialogar, no ens obliguin a renunciar a res».

Per últim, i abans que s’obrís un torn de preguntes entre els assistents, el president de la Generalitat va assegurar que «hem de defensar el dret a decidir de tots els catalans, tant dels que estan a favor de la independència com dels que no», per acabar recordant que «el referèndum serà vàlid si el ciutadà el fa seu i hi ha una gran participació».

 

Un reusenc presideix CATmón

n La Fundació CATmón té com a objectiu principal la tasca de coneixement i reconeixement internacional de la nació catalana. Aquest objectiu es desenvolupa amb la feina continuada i regular d’establiment de contactes i creació de missions diverses en escenaris potencialment útils en el dibuix d’un nou mapa geopolític i estratègic per a la Catalunya del segle XXI.

Aquesta feina, des de la Fundació CATmón, l’hem dissenyada sempre des d’una doble vessant que considerem que cal mantenir en equilibri: la feina dins del nostre país i en l’escena internacional.

La fundació està presidida pel reusenc Víctor Tarradellas, empresari i activista polític i cultural. Editor de Catalan International View i ONGC, una revista dedicada al pensament polític, la solidaritat, la cooperació i les relacions internacionals. Sempre lligat a l’activisme polític i social tant en l’àmbit nacional com internacional, va ser impulsor de la Plataforma per la Sobirania i responsable de diversos projectes de cooperació en països com el Perú, Bolívia, Xile o Argentina.


comments powered by Disqus

MÁS NOTICIAS DE REUS