Alcalde de Riudoms: «La Festa Major no només mira cap endins, sinó que vol ser un referent»

Entrevista a Josep Maria Cruset. Des d’avui i fins al proper dimecres 25, dia de Sant Jaume. Riudoms enceta la Festa Major amb la suma d’esforços de les entitats de tota la vida i les de recent creació com a gran valor 

20 julio 2018 18:07 | Actualizado a 23 julio 2018 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any passat la Festa Major de Riudoms va incrementar notablement el nombre d’entitats... i enguany estrenen també un ball de bastons. Què passa?
És un creixement organitzat, voluntat de l’Ajuntament i en què perseguim dos objectius. D’entrada fer gran la Festa Major, perquè cal que sigui la festa més gran de l’any. I en segon terme que fos una festa que mires cap enfora. En aquesta línia, a més de mirar cap endins, busquem ser referents al territori.

I han sumat nous elements al seguici per aconseguir-ho.
No hem de perdre de vista que hi ha elements, com els diables i la colla gegantera, amb els gegants i els capgrossos, que han mantingut viva part de la cultura popular de Riudoms durant els anys. Ara el que hem fet és sumar-hi balls tradicionals i també el Cavall dels Nebot. 

El més gran de Catalunya.
El Cavall respon a una estratègia,  que sigui un element diferenciador. Qualsevol activitat o festa necessita singularitzar-se perquè valgui la pena fer quilòmetres per venir-la a veure. En els últims mesos hem tingut demandes per anar arreu del territori i hem tingut el goig d’estar a Barcelona amb els Gegants del Pi, potser el més emblemàtic de Catalunya en el món dels gegants. Tots els nens canten la seva cançó. Per cert que ells ens tornen la visita aquest diumenge... 

Quins actes destacaria?
D’entrada les Ulé Barraques, avui i demà. Demà dissabte també té lloc el Correfoc, que fa més de 25 anys que es fa. Diumenge el seguici festiu. I avui el pregó i la tronada, que fa pocs anys que  fem però que té visió de futur. 

Qui és el pregoner?
Joan Francesc Mestre. És membre del Cerap, president durant molts anys i soci fundador de la colla de diables de Riudoms. És dels veterans, des del primer any i ha estat sempre amb ells ajudant-los, i vam entendre que en aquesta línia de reconèixer la feina feta al capdavant del Cerap i els diables se li podia oferir la possibilitat de fer el pregó. 

Com s’involucra la gent per participar en la Festa Major?
La Festa Major és la suma dels esforços de moltíssima gent. L’Ajuntament és el pal de paller, però tot el que fa referència, per exemple, a les Ulé Barraques s’organitza des d’una comissió formada pels joves, que són els qui decideixen quins grups es conviden. El mateix passa amb els voluntaris que porten el Cavall dels Nebot. Són gent jove, amb els seus amics... Penseu que hi ha 80 portadors. 

Amb els canvis podem parlar d’una festa consolidada?
D’entrada és molt participativa. Hi ha actes en què participen un miler de persones. Si ho comparéssim amb Reus o Tarragona, hauríem d’imaginar-nos actes amb 40.000 persones. Pel que fa a la consolidació, només ens ho podrem guanyar amb el temps. Ens ho guanyarem si fem la feina any rere any i aquesta es consolida al llarg del temps. 

Comentarios
Multimedia Diari