El nou forn del Crematori de Reus permetrà augmentar a sis les incineracions diàries

La seva instal·lació també contribuirà a reduir les emissions de partícules a l’atmosfera per adaptar-se a la futura normativa europea

16 noviembre 2018 10:06 | Actualizado a 16 noviembre 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Crematori Municipal de Reus estarà preparat, durant el primer semestre de 2019, per absorbir el doble d’incineracions de les que es fan actualment. L’Ajuntament  va anunciar, ahir, que invertirà 785.000 euros en la instal·lació d’un segon forn per a l’equipament que ofereix el servei públic d’incineracions, que permetrà realitzar sis cremacions al dia, davant de les tres actuals.

La sol·licitud d’incineracions han anat en augment a tot Catalunya i Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ha adaptat els serveis a les demandes dels usuaris. Actualment, el 30% dels serveis que es fan ja estan destinats a la cremació, tot i que per sota de la mitjana catalana, que se situa al 45% (encara que hi ha municipis on se sobrepassa el 90%. Així, el 70% dels serveis encara suposen enterraments convencionals.
L’any 2003, quan es va posar en marxa aquest servei, es feien 150 cremacions a l’any, mentre que, actualment, la xifra s’enfila fins a les 750. Així, amb l’entrada en funcionament d’aquest nou forn, el Crematori Municipal podrà arribar a fer fins a 1.600 cremacions a l’any. Aquesta evolució «és important» per Joaquim Enrech, regidor responsable de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp.

L’alcalde, Carles Pellicer, va explicar que les cremacions, que sempre han de ser el màxim de respectuoses cap a la família, han d’estar adaptades als criteris normatius europeus. Per aquest motiu, paral·lelament a la instal·lació del nou forn, que estarà catalogat com  equipament d’alta capacitat, també es col·locaran filtres de partícules que permetran reduir les emissions  a l’atmosfera.

Nova construcció al cementiri

El pla d’inversions de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp també contempla la construcció d’un nou edifici de serveis, que està previst que se situï a la part nord del cementiri. L’espai acollirà un nou magatzem de residus i nous serveis públics. El pressupost de l’obra està valorat en un total de 80.000 euros

La gerent de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Carme Masquef, va afegir que es duen a terme altres pràctiques, com el fet que les caixes estiguin recobertes de pintures a l’aigua, que també permeten reduir les emissions que es produeixen per la combustió. Masquef també va explicar que les cremacions tarden més de tres hores a realitzar-se i per això les famílies han de recollir les cendres el dia després del procés d’incineració.

La instal·lació del nou forn està inclosa dins el projecte global de remodelació del Crematori Municipal on, durant els dos últims mesos, s’ha fet una reordenació dels espais i s’ha actualitzat la decoració (com per exemple, la sala de cortesia) per adequar-la a la sensibilitat que mereix l’acte d’incineració, que és l’últim acte en el qual familiars i amics poden acomiadar-se del difunt. En aquest sentit, Pellicer va voler assenyalar que és necessari  «ser previsors» i al mateix temps, «estar preparats per les noves demandes» que es generen amb motiu de les noves tendències en els models d’enterrament.

Procés d’obres
L’execució del projecte d’obres està estructurat en tres apartats. El primer, en procés de redacció,  contempla la construcció i la instal·lació del segon forn i l’estudi de nous filtres i està valorat en 150.000 euros. El segon, inclou la instal·lació del nou forn, amb un pressupost de 175.000 euros. Finalment, el tercer consistirà en la col·locació dels filtres de partícules, amb un pressupost valorat en 460.000 euros.

Comentarios
Multimedia Diari