La canalla de Reus descobreix la Batalla de l’Ebre a la Biblioteca Central

Societat. Alumnes de primària diuen la seva sobre l’exposició de la Guerra Civil en el vuitantè aniversari

20 enero 2019 17:29 | Actualizado a 05 febrero 2019 13:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vuitanta anys han passat des que la Guerra Civil va acabar. L’efemèride es fa palesa aquests dies a la Biblioteca Central Xavier Amorós, la qual va inaugurar aquesta setmana passada una exposició sobre la Batalla de l’Ebre en el marc dels actes que les Biblioteques Municipals de Reus dediquen durant aquest mes de gener i febrer «a fer memòria». Esbrinar quina és l’arribada de la gent en veure la mostra bèl·lica és interessant, però i com la veuen els més petits? 

Detallistes i pacients. D’aquesta manera es van mostrar diversos grups d’infants de primària de les escoles General Prim i Prat de la Riba amb la mostra expositiva. Havien assistit a la Biblioteca Central per fer la seva hora de lectura setmanal, acompanyats de les seves mentores de lectura –voluntàries del programa per la millora de la comprensió lectora LECXIT– i van aprofitar a donar una ullada a l’exposició ‘Fem memòria: 80 anys de la Batalla de l’Ebre’, realitzada pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Preguntades sobre la seva primera impressió, la Khadija, la Zoè, l’Almudena i la Chaimae, –estudiants del Col·legi General Prim–, van estar d’acord que «una exposició com aquesta, ens ha de recordar que les guerres no s’han de repetir». Amb tot, tant la Khadija com l’Almudena van descriure com a «molt tristes» les històries que van haver de passar totes «aquelles famílies innocents a causa dels bombardejos». 

La guerra és un tema que tal com van afirmar les estudiants consultades, «no surt gaire a casa». Amb la qual cosa, l’escola esdevé «com una finestra al món». De fet, «gràcies a ella, podem conèixer aquests temes», expliquen. No obstant això, són conscients que de conflictes bèl·lics n’hi ha diversos al món i enraonen que s’ha de tenir «molta sensibilitat a l’hora d’informar». Creuen, fins i tot que «nosaltres hem tingut molta sort per no haver viscut aquella època». 

Com a contrapunt, la mentora de lectura Dolors Sales va aportar que «hi ha hagut un gran canvi, perquè quan jo era petita, a l’escola i en plena època franquista, n’escoltàvem una altra versió de la guerra. És gratificant que avui se’n parli molt més de tot allò». 

A la conversa s’hi van afegir en Basma, l’Ibtinam i la Sara –estudiants del Col·legi Prat de la Riba–, els quals també van venir a veure la mostra. En aquest cas, ells van voler parlar de la «violència de la guerra» i com l’exposició «ens ha ajudat a conèixer més Reus», ja que les seves famílies han arribat d’altres països. L’exposició, que també ret homenatge al naixement del fotoperiodisme amb instantànies, plànols i documents, va cridar també l’atenció als infants en el vessant més gràfic. «Hi ha moltes fotos que resumeixen situacions importants. Recordo una on surt el símbol nazi i una espardenya que el trepitja», va apuntar un dels nens sobre la imatge Aixafem el feixisme, del fotògraf Pere Català. 

Comentarios
Multimedia Diari