Més de 800 donacions de sang a Reus

La Marató de Donants de Sang serà dijous al Teatre Fortuny. S’allargarà durant dotze hores amb actes lúdics per amenitzar la jornada. El Banc de Sang i Teixits alerta que només te reserves per sis dies

22 octubre 2018 19:48 | Actualizado a 28 octubre 2018 09:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El proper dijous, 25 d’octubre, el Teatre Fortuny tornarà a ser l’escenari de la Marató de Donants de Sang de Reus. Una intensa jornada que arrencarà a les 9.00 h i que s’allargarà fins les 21.00 h. En total, dotze hores on s’espera superar les 800 donacions registrades l’any passat.  
El Banc de Sang i Teixits ha batejat aquesta jornada com la superexperiència de la donació, en una acció que té el suport de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus, de l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp i de la Creu Roja, a més d’un bon nombre d’entitats i empreses col·laboradores que faran possible també els actes paral·lels a la donació. 

La directora del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona, Virginia Callao, assegura que «després de l’estiu, quan les donacions cauen d’un 30%, les reserves sempre es veuen ressentides, de la mateixa manera que passa durant els dies de Nadal. Ara tenim reserves de sang per a sis dies». El més òptim seria comptar amb reserves per a 10 o 11 dies. 

Segons explica Callao, «la setmana passada vam viure un moment crític, perquè només teníem reserves del tipus O negatiu, el que es coneix com la sang universal, per un dia. Ara estem en tres». El tipus de sang O negatiu s’utilitza en moments de crisis importants, com accidents múltiples de trànsit o operacions d’urgència en les que no hi ha marge per fer una anàlisi al pacient per comprovar el seu grup sanguini. 

Per tot plegat, des del Banc de Sang i Teixits, Virginia Callao, fa una crida a la ciutadania de Reus i els municipis de l’entorn, per repetir i superar els «espectaculars» registres dels darrers anys. El 2017, sense anar més lluny, fins a 800 persones van donar sang al Teatre Fortuny.  «Nosaltres ens llevem cada dia amb una xifra al cap: un miler de donacions. Si a Reus aconseguim repetir les 800 només caldrà, que a la resta de Catalunya, n’aconseguim 200 més», explica Callao. 

Activitats paral·leles

La jornada estarà amenitzada per activitats de tota mena. Durant el matí es duran a terme exhibicions de ball country i de ball en línia a la plaça de Prim, a càrrec de diversos col·lectius de la ciutat. A la tarda s’espera la visita del Vitxet i de la Vitxeta i l’actuació dels Xiquets de Reus i la Banda de Cornetes i Tambors de Misericòrdia, que tancaran la jornada. 

La regidora de Salut de Reus, Noemí Llauradó, assegura que «amb 12 hores que durarà la marató, tothom que ho desitgi trobarà els 20 minuts que es necessiten per fer la donació». Com a novetat, els donants rebran un missatge al telèfon mòbil un cop la seva sang entri a un centre hospitalari. 

Cada donació serveix per «salvar tres vides», segons el Banc de Sang i Teixits, que amb la marató asseguren que volen «treure les donacions de l’àmbit hospitalari» per fer-la més amable. Més enllà de les donacions de sang també es preveu una cinquantena de donacions de plasma, el doble de l’any passat. En aquest cas, el Banc de Sang i Teixits s’ha posat en contacte amb els donants de forma prèvia. 

De fet, Callao recomana a totes les persones que saben que aniran a donar sang «que s’apuntin a la nostra pàgina web en aquelles franges horàries lliures». Segons explica hi haurà dues fileres, una per aquelles persones que espontàniament vulguin donar sang, i una altra per les reserves.

Comentarios
Multimedia Diari