Un documental del cel de Prades apaga els llums del poble i encén els estels

Una empenta per al futur Centre Astronòmic Muntanyes de Prades i reivindicar la qualitat del cel nocturn a Prades

15 febrero 2019 12:36 | Actualizado a 15 febrero 2019 12:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Divendres passat, 8 de febrer, de matinada l’Ajuntament de Prades va apagar els llums del municipi durant dues hores per la gravació del timelapse –imatges en alta velocitat– del documental El cel de Prades, que està duent a terme l’astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte.

El documental pretén reivindicar la qualitat del cel nocturn a Prades en el marc del projecte del futur Centre Astronòmic Muntanyes de Prades que s’ubicarà al Pla de la Guàrdia, a la mateixa Vila Vermella.

L’apagada va deixar a la vista un dels cels estrellats més impressionants que es recorden afavorit per l’anticicló i absència de lluna a més de la poca contaminació lumínica. La foscor va assolir màxims històrics mai registrats abans amb valors de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la plaça Major. Uns valors excepcionals donada la proximitat a les tres capitals: Tarragona, Lleida i Barcelona.

La sensació d’estar literalment envoltat de centenars d’estels passejant pels carrers del poble amb la Via Làctia ben visible és impressionant.

Durant la matinada de divendres es van poder capturar imatges a diferents indrets del poble i voltants. El documental un cop finalitzat serà exhibit al Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades situat a la mateixa Vila Vermella.

Carlos Uriarte explica com va començar el projecte del documental: «Jo tenia un equip per a gravar timelapses que l’havia utilitzat a l’Alt Àneu i no l’estava donant ús. Així doncs, des de fa dos anys he enregistrat un parell de timelapses a Prades de manera altruista».

«L’Ajuntament, junt amb d’Aleix Roig, l’altre impulsador de la iniciativa, es va posar en contacte amb mi -continua Uriarte- per a fer un documental i donar una embranzida al projecte de l’observatori del caràcter científic en les Muntanyes de Prades».

Al documental de caràcter divulgatiu es podran veure alguns timelapses, imatges del cel a tota velocitat que comporten una nit de treball, amb declaracions de tècnics del cel.

Més activitats astronòmiques

Donat la bona acollida que ha tingut la primera nit fosca a Prades s’està treballant en una nova apagada de llums. Aquesta vegada amb activitats d’astronomia gratuïtes per a tots els públics. Serà el dissabte 4 de maig, en una nit sense lluna i amb la possibilitat de veure la Via Làctia en el seu moment de màxima esplendor.

La jornada ‘Prades apaga els llums i encén els estels’ començarà a les 19.30 h amb una conferència a càrrec d’un científic que donarà el tret de sortida al II Concurs de Fotografia Nocturna Muntanyes de Prades i Montsant.

A les 22.30 h es farà el compte enrere per l’apagada de llums de tot el poble iniciant l’observació amb telescopis des de la Plaça Major de Prades. L’activitat continuarà amb un ral·li fotogràfic per tots els racons del poble. Les imatges obtingudes pels aficionats a la fotografia podran ser presentades al concurs, que té com a data límit per a l’entrega de les imatges el 15 d’agost de 2019.

L’associació d’astronomia Astroprades, impulsora del projecte Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, té organitzades activitats d’astronomia els pròxims mesos. A més d’observacions astronòmiques privades en allotjaments del poble durant l’any, el 23 i 24 de març hi haurà l’oportunitat de realitzar un curs de fotografia nocturna.

El 19 i 20 d’abril arribarà la tercera edició de la Setmana Santa Astronòmica amb conferència, observació astronòmica i espectacle musical Mil Cent i uns estels a càrrec de Laia Pedrol i Alexandre Bonanit.

El dissabte 15 de juny serà l’acte sobre ‘Cels foscos de les Muntanyes de Prades i el Montsant’ amb taula rodona al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí amb experts de tot Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari