«Una victòria de Cs a Reus el 2019 seria la sotragada més gran en 40 anys»

Entrevista | Flamant candidata. L’assemblea local d’Esquerra Republicana va nomenar ahir Noemí Llauradó nova candidata del partit pels comicis de l’any vinent. 

26 abril 2018 18:29 | Actualizado a 27 abril 2018 16:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Noemí Llauradó va ser proclamada ahir al vespre candidata a l’alcaldia per Esquerra de cara les eleccions del 2019. El procés ha estat calmat, en contrast amb les desavinences en la formació durant els comicis del 2015.

Procés d’elecció ràpid i sense fissures… com se sent?
Molt agraïda per la confiança. Sóc molt conscient que la persona al capdavant d’un projecte no és el més important i que el que realment cal és construir una candidatura transversal, un equip que sigui el reflex de la ciutadania.  

Perquè van optar per fer unes primàries obertes?
Hem volgut garantir que la gent que se’ns ha acostat arran de l’1 d’octubre i les eleccions del 21D se sentin partícips del projecte, i això passa, en part, per l’elecció del candidat. Calia oferir un procés el més democràtic i obert possible. Aquest serà també el sistema, a posteriori, per elaborar les llistes electorals i el programa. 

«Cal frenar l’augment de Ciutadans i d’aquells partits que  estan disposats a tot per ser al govern, fins i tot, a donar-los-hi suport»

A més, però, va anar a buscar el suport de la militància. 
No hauria calgut però és una manera de sentir-me recolzada i que la proposta de candidatura no sigui només de l’organigrama local sinó de tota la secció. A mi em va proposar l’executiva del partit. Però a més, vaig voler rebre el recolzament de la gent d’Esquerra. I m’ha avalat un 20% de la militància.  

Què destacaria del seu pas pel govern?
Hem hagut de destinar els esforços a la salut, a la participació ciutadana i a la transparència. Estem orgullosos d’haver aconseguit el pacte per tirar endavant el consorci de l’Hospital Sant Joan de Reus. Ara només falta que hi hagi govern a la Generalitat per impulsar-lo. També estem contents del que representarà, en els propers mesos, el trasllat del CMQ a l’antic hospital, amb la revitalització d’aquella zona pels comerços i pel Mercat Central. 

Com valora el govern amb Carles Pellicer i el PDeCAT?
Sabíem que un pacte de govern té els seus pros i els seus contres, però ha anat bé, sinó hauríem partit peres. Som conscients que ens cal més representació per implantar el nostre programa electoral. El 2015, l’objectiu va ser recuperar la presència al plenari. Ara volem tenir una alcaldia d’esquerres i republicana. 

«Des de l’Ajuntament es pot fer República, lluitant contra desnonaments i pobresa energètica per sobre la voluntat de l’Íbex 35»

Quin paper ha jugat Esquerra al Mercadal en el procés?
Hem donat suport al PDeCAT perquè ningú s’arronsi. Hem evitat dubtes, no s’ha vacil·lat ni s’ha tingut por. El govern no ha flanquejat a l’hora d’implantar República, d’entrar a l’AMI, de donar suport a les institucions del país, a la llei de transitorietat i al referèndum, als CDR… Vam impulsar un manifest davant el que vam considerar un excés de policia espanyola  a la ciutat abans i després de l’1 d’octubre. Un manifest que ens ha portat als jutjats.  

On queda la República Catalana en unes eleccions municipals?
Hem de separar República d’independència. República vol dir que allò públic és el mes important i que cal fer participar la ciutadania, dotar-la de drets i deures. Es tracta de prioritzar les persones davant els interessos i satisfer les necessitats de la gent que ho passa malament per sobre de la voluntat de l’Íbex 35. Des de l’Ajuntament es pot fer República.

«No creiem en una llista conjunta el 2019 perquè cal que tothom pugui trobar el seu espai electoral. No podem perdre cap vot»

En quins àmbits?
Per exemple en el social. Lluitant contra els talls de llum a la gent que no pot pagar. O lluitant contra els desnonaments d’aquelles persones que no poden pagar la hipoteca. Tenim moltes lleis aprovades pel govern de Catalunya que, ni que estiguin suspeses pel Tribunal Constitucional, han de ser desplegades des dels Ajuntaments. Amb accions d’aquest tipus la ciutadania se sumarà a la República. 

I el 2019, perquè no fan una llista única per la República?
Perquè creiem que cal donar la opció de poder sentir-se representat en cada ideologia. En unes municipals també són importants les dretes i les esquerres. Això no implica que no puguem fer, després, acords de govern. Anar junts podria fer-nos perdre vots. I en aquest mandat que ve no només ens juguem el govern de la ciutat. Ens hi juguem que hi pugui haver una sotragada molt important. La més important dels darrers 40 anys. 

Quina?
Que governi ciutadans. Que guanyin les eleccions i que aquells partits que estan disposats a tot per entrar a govern els donin suport. Això des de l’oposició no ho podrem parar. El vot republicà no es pot malmetre. Cal frenar l’augment de vot de ciutadans i evitar que tinguin majoria suficient per formar govern i tenir l’alcaldia. I també cal que els partits que tinguin temptació de pactar amb ells no tinguin prou pes per fer-ho.

Comentarios
Multimedia Diari