Tarragona Antiga: Sant Jordi amb aires clàssics

El que avui coneixem com la diada de Sant Jordi va començar a la ciutat l'any 1935

19 mayo 2017 15:32 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Rafael Vidal, administrador del Facebook ‘Tarragona Antiga’

Des del Segle XV es té referència que ja es regalava una rosa vermella a l’estimada. Pel que fa al regal d’un llibre, la cosa es remunta als anys vint del segle passat.

El que avui coneixem com la diada de Sant Jordi va començar a la nostra ciutat a l’època de la República concretament l’any 1935 i el primer llibreter a sortir al carrer va ser el poeta i llibreter Joan Antoni Guardias que va adquirir la llibreria Catòlica de la plaça de la Font número 53 i li va posar de nom Llibreria Tarraconense, per sort en tenim documentació gràfica, com es pot veure a la imatge aquells anys era la plaça de la Font el lloc escollit pels estands de roses i llibres.

També a l’època republicana però un any després s’hi afegia la Llibreria Anguela de la baixada de Misericòrdia número 7.

El dia del llibre molt aviat va arrelar entre el públic i les caixes d’estalvis, avui desaparegudes en la seva majoria, es van afegir a la festa regala’n llibres per la diada de Sant Jordi als anys 50.

Qui no recorda les cues que es formaven a la porta de la Caja de Ahorros Provincial de Tarragona a la Rambla Nova número 68 i els seus aparadors publicitant els llibres i la rosa.

Als anys 60 la festa es traslladava a la Rambla Nova i els llibreters que tenien botiga al nostre principal passeig, treien els llibres al carrer, posant els estands davant de les seves botigues. És el cas de la Llibreria Tarraconense que ara amb el nom de Guardias, és a dir prenent el segon cognom del titular, es trasllada al número 48 de la Rambla Nova inaugurant el nou local el 2 de desembre de l’any 1959, o de la Llibreria Adserà que s’incorpora l’any 1966 al número 94 bis i de la darrera en arribar La Llibreria La Rambla un 14 de desembre de 1968 al número 97.

El 15 de novembre de 1995 la UNESCO decreta que el 23 d’abril sigui el Dia Internacional del Llibre. El nostre principal passeig incrementa l’aposta per la diada de Sant Jordi. S’incorporen la resta de llibreters de la ciutat i organismes, com La Capona, La Llibreria Nàutica Cal Maties, Llibreria Xeres, Llibreria Atlas, Cooperativa Abacus, l’estand del Port, el de la Diputació, l’editorial Cossetània, etc., etc. També fan presència les ONG, els estands de la Jove i els Xiquets, els floristes i la venda de roses de tots els colors i dissenys.

Amb la fi d’evitar les aglomeracions, cosa quasi impossible es distribueixen els espais a la Rambla. La coca 3 és pels llibreters i les floristeries i les coques 1 i 2 es destinen als partits polítics, institucions i entitats sense ànim de lucre, I des de ja fa uns quants anys per tancar la diada s’enlairen castells de les colles tarragonines al mig de la Rambla

Per citar una dada que dóna fe de l’eclosió dels darrers anys l’any 2014 es podia llegir a la premsa que segons l’Ajuntament foren un total de 250 parades repartides entre el centre de la ciutat i els barris, de llibreters, floristeries i entitats de tot tipus,

Personalment I tingut la sort de gaudir els Sants Jordis des de dintre i des de fora, ja que l’any 2004 vaig publicar el meu primer llibre amb l’amic Ram Giner i sota el títol de La Rambla de Tarragona, un passeig al llarg del temps 1854-2004, per commemorar els 150 anys de la Rambla.

L’any 2013 el Ram i jo vam repetir tàndem i en aquesta ocasió amb un tema, «El comerç a la Rambla de Tarragona pas a pas» amb dos volums: la vorera del sol i la vorera de l’ombra on explicàvem la història dels comerços de la Rambla del 1854 al 2012.

Amb entrevistes a TAC 12 i TV3 que fan un seguiment de la diada, així com a les emissores locals i les signatures de llibres als diferents estands dels llibreters em van permetre conèixer la diada per dins, tota una experiència, molt enriquidora.

Com diu la dita, a la vida has de procurar fer tres coses: plantar un arbre (n’he plantat més d’un), tenir un fill (en tinc dos) i escriure un llibre (n’he escrit un parell). De moment.

Comentarios
Multimedia Diari