El Ball de Diables: 35 anys tenyint de verd i foc les festes de Tarragona

Els diables de Tarragona celebren el seu aniversari amb el gruix social de l’entitat més actiu que mai i un calendari d’activitats que els farà més presents que mai en el programa festiu d’enguany

14 septiembre 2018 15:45 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Benvinguts a l’infern, que és un espai ple de foc, de llum, de crítica social i també de ciutat. Aquesta és la manera especial que tenen els Diables de Tarragona d’acollir als nouvinguts al col·lectiu i també d’acompanyar i encendre les festes de la ciutat. Aquest 2018,  l’entitat celebra el seu 35 aniversari i ho fa amb la intenció de ser, més que mai, un dels col·lectius degans de Santa Tecla. Però aquesta no és la única efemèride que els verds celebren enguany, ja que també bufen les espelmes dels 25 anys del ball parlat de Sant Miquel i Diables tradicional del quart de segle del nou vestuari de l’Arcàngel Sant Miquel, dels 20 anys del Ball de Diables Infantil i 10 de l’Aligueta. 

Per tal de posar espurnes a totes aquestes commemoracions, els membres del col·lectiu fa mesos que treballen, organitzats en comissions, per a organitzar diversos actes, que han vist la llum durant tot aquest any, però que arriben al màxim de lluminositat durant aquests dies de setembre. 

D’aquesta manera, el calendari festiu dels verds s’inaugura aquest dissabte, 15 de setembre, i ho farà a l’Antic Ajuntament, amb la presentació de la mostra d’arcàngels dels Balls de Diables Tradicionals de Catalunya i de la restauració del vestuari de l’Arcàngel Sant Miquel, una exposició que es podrà visitar fins el pròxim 22 de setembre. 

La sortida commemorativa de l’aniversari està planificada el diumenge, 16 de setembre, quan els quatre jocs de vestits del Ball de Diables sortiran al carrer, mostrant a tots els integrants són o han estat membres de l’entitat durant aquest temps, en un recorregut que enllaçarà la plaça de la Font fin la plaça de les Cols a partir de les 21 hores. 

A més a més d’apadrinar la presentació d’un nou producte de marxandatge —una cita prevista el dilluns 17 de setembre— el col·lectiu també es farà present en la Cercavila de la Santa Tecla petita, el dimecres 19 d’agost, moment en el qual l’Àliga Petita de Reus s’afegirà a la celebració en motiu del 10è aniversari de l’Aligueta de Tarragona.

Però els actes forts de commemoració es concentren en els que són, també, els dies més intensos de Santa Tecla. El dijous 20, a les 23:30h, la plaça de les Cols acollirà la Carretillada especial del 35è aniversari, en un esclat de 20 minuts de durada. Aquest acte serà l’avantsala d’una altra de les grans cites de Santa Tecla, la Baixada de l’Àliga que cada matinada 21 de setembre omple els carrers de la Part Alta de ciutadans ballant al ritme de l’element festiu dels Diables. 

Durant els dies 22 i 23 de setembre, l’entitat participarà en els actes de la Cercavila i la Professó de Santa Tecla, on mostraran els versots amb els quals analitzen l’actualitat local, i el 24 de setembre encendran la traca final de les celebracions amb el Correfoc, que s’iniciarà a partir de les 22 hores a la plaça de la Mitja Lluna. 

Tot plegat, confirma el bon moment pel que passa el col·lectiu, integrat per 150 membres que, de manera més o menys estable, prenen part en els actes que s’organitzen de manera habitual. A més, el Ball de Diables compta també amb la vintena d’integrants de l’Àliga de Tarragona i el prop de mig centenar d’infants que conformen les seccions infantils. 

«Estem molt satisfets de la feina feta durant aquest temps», expressa el president de l’entitat, Enric Garriga, que detalla que els membres del Ball de Diables han treballat «molt intensament» per a fer possible les celebracions d’enguany. De cara al futur, el seu objectiu és el de seguir endavant  i «seguir essent crítics, festius, àcids, corrosius». Que la festa i el foc no s’aturin. 

Comentarios
Multimedia Diari