Francesc Xavier Amill: 'La qualitat és més important que la quantitat de calçots'

El 1995 va ser vicepresident durant quatre anys i des de la campanya del 2017 fins a l’actualitat és el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls

23 enero 2019 11:00 | Actualizado a 23 enero 2019 11:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Francesc Xavier Amill és president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. El 1995 va ser vicepresident durant quatre anys, fins al 1998. Ara la presideix des de la campanya del 2017.

Què és la Indicació Geogràfica Protegida?
És un distintiu de qualitat que estableix la Unió Europea i distingeix certs productes del Departament d’Agricultura i Pesca de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una zona reduïda que té unes característiques determinades geogràficament. La IGP aglutina quatre comarques: Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès i Tarragonès.

Es preveu que es mantindrà la producció de calçots de la IGP com altres anys?
Si incrementem la xifra, millor. Hi ha previsió de mantenir-la. En els darrers anys hem produït entre 14 i 15 milions. Es tracta de fer-ho bé, la quantitat no és tan important, sinó la qualitat. Fins a final de temporada no podrem anunciar la producció de calçots de la IGP d’enguany.

La IGP estarà present a la Gran Festa de la Calçotada d’aquest diumenge.
Sí. Nosaltres ajudem a organitzar la Gran Festa de la Calçotada. Estarem a la plaça del Blat al concurs de cultivadors de calçots. Està dirigit als socis de la IGP i fem un mostreig dels calçots. Busquem que compleixin la normativa establerta. Després del concurs de cultivadors, organitzem un esmorzar. És un punt de trobada on comentem la jugada. Altres anys el concurs de cultivadors de calçot estava obert a tothom, ara només hi poden participar els socis adherits a la IGP. El XXXII Concurs de cultivadors de calçots tindrà lloc a partir de dos quarts d’onze del matí a la plaça del Blat. Es donarà el premi als manats de calçots millors i més regulars i a la mota amb major nombre de calçots. En definitiva volem el calçot 10.

«Formem part de la IGP una cinquantena de productors de les quatre comarques. Cada any mantenim la xifra de socis»

Quants productors formeu part de la IGP?
Una cinquantena de les quatre comarques: Baix Penedès, Baix Camp, Alt Camp, i Tarragonès. 

Quines característiques ha de tenir el calçot de la IGP?
Els calçots de la IGP es caracteritzen per ser cultivats amb pràctiques tradicionals i han d’estar plantats a les quatre comarques de la IGP. La llavor ha de ser de ceba blanca tardana de Lleida. En el moment de vendre’ls, la Indicació estableix que s’han de presentar en feixos de 25 i 50 unitats i complint una sèrie de característiques: han d’estar sencers, sans, nets, però mai rentats, i sense humitats exteriors anormals. Quant a les mides, la IGP exigeix que tinguin una cama blanca de 15 a 25 centímetres de llarg i un diàmetre d’entre 1,7 i 2,5 cm. En una hectàrea de camp s’hi poden arribar a collir 80.000 calçots. 

Pel que fa als preus, es mantindran respecte a altres anys?
Encara no ho sabem, fins a finals de campanya. Segurament es mantindran, però això ho regeix la llei de l’oferta i la demanda. Enguany el preu de venda final és entre 0,14 i 0,15 euros. 

Fa uns anys es van iniciar les investigacions de diferents varietats de calçot per aconseguir unes llavors de les quals sortissin més cebes.
Sí això va ser una iniciativa de la Fundació Miquel Agustí amb la IGP Calçot de Valls. El projecte s’encamina a produir calçots més bons, fer més sostenibles els processos de producció i potenciar la presència del producte.

«Estem  buscant alternatives per comercialitzar els calçots de segona. Aquest any ja tindrem els resultats»

També des de la IGP esteu buscant una mesura de comercialització als calçots de segona (els que no tenen les mides establertes).
Estem buscant alternatives. Aquest any ja tindrem els resultats. No sé si arribarem a comercialitzar aquests ‘calçots rebuig’ nosaltres mateixos o hauríem de cedir la patent. 

Cada cop hi ha alternatives als calçots
Hi ha restaurants i establiments que innoven i proven amb el calçot: hi ha botifarra de calçot, pa de calçot, melmelades... Pel que fa als restaurants, cada cop experimenten la cuina alternativa. El passat mes de novembre a la Jornada Gastronòmica del Calçot vam veure diferents tapes i plats elaborats amb calçot. Està bé que es busqui coses diferents. 
 

Comentarios
Multimedia Diari