Gresol de les cultures al voltant de Sant Joan a Valls

Ambient multitudinari i popular. La capital de l’Alt Camp viu la festa major amb una munió d’actes que a diari fan bategar el cor de la ciutat

18 junio 2018 11:28 | Actualizado a 19 junio 2018 18:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Valls, lluny d’adormir-se, roman ben desperta amatent a la munió d’actes que diàriament dinamitzen el batec de la ciutat amb motiu de la Festa Major de Sant Joan.

Ahir mateix l’ambient més multitudinari i popular es va donar cita a la plaça del Pati on, a partir de les cinc de la tarda i fins a les nou del vespre, la Mostra de Cultures va atraure l’atenció de vallencs i visitants. La mostra que enguany ha arribat a la tercera edició, organitzada per la regidoria de Benestar Social, en el marc del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social i el Pla de Ciutadania i Immigració de Valls, ha esdevingut un magnífic aparador de la multiculturalitat que hi ha a la capital de l’Alt Camp. En l’actualitat Valls compta amb el 14,6 per cent de vallencs i vallenques que són persones nouvingudes de diferent procedència.

L’objectiu, que no és altre que precisament enfortir la interculturalitat, el coneixement i les relacions, es va complir amb escreix.
Els ciutadans de diverses nacionalitats van apropar la realitat dels seus països d’origen, amb tastets gastronòmics, tallers, músiques, balls i sons, de països com ara el Marroc, Gàmbia, Senegal, Romania, Colòmbia, República Dominicana i la Xina, així com la comunitat gitana. 

Cal destacar també els diversos tallers, com el de trenes africanes, de tatuatges amb henna, cistelles de vímet de l’associació gitana, de cal·ligrafia xinesa i vestits típics gambians i romanesos.

És necessari remarcar que la recaptació íntegra de les degustacions, al mòdic preu de 50 cèntims, anirà destinada als nens amb càncer de l’associació Afanoc de Tarragona. 

L’espectacularitat va guanyar punts quan totes les persones aplegades a la plaça del Pati van poder gaudir de la mostra de músiques i balls colombians, bachata (República Dominicana); de Romania a càrrec del grup Cristi de la Valcea i Asociatia Mhihai Eminescu, l’actuació del grup de música gambiana Sam Sussoh Mandin Banda i del cantautor de rumba gitana Pedrito.
Abans però, de bon matí, i des de Fontscaldes es va dur a terme la 37a Pujada a Miramar, enguany amb un recorregut renovat i exigent, amb un itinerari de 15 km per a corredors de muntanya i caminada popular. 

Les places de l’Oli i de la Zeta van ser escenari, durant la matinal, d’arts visuals amb el foc de Sant Joan com a temàtica i animació infantil, respectivament.

Noucentisme al Museu

Un dels fets rellevants va ser, al matí, la inauguració de l’exposició ‘El Noucentisme a la col·lecció del Museu de Valls’ en el marc de la celebració del centenari de la primera Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya, que és a Valls. En acabar, l’Orquestra RobertGerard va oferir un concert als assistents.

Aquesta exposició romandrà oberta fins al proper 26 d’agost en l’horari habitual: de dimarts a dissabte d’11 a 14 i de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h.

Jordi París, director del Museu de Valls, subratlla que «aquesta és una immillorable ocasió per conèixer i visualitzar la selecció d’obres noucentistes que formen part del fons del museu». Per esmentar alguns exemples, París fa referència a «l’original de La dona que es pentina, la rèplica de la qual decora la plaça del Pati, o bé el plafó de rajoles de Cèsar Martinell que havia d’anar al celler del Pinell de Brai i que es va quedar a Valls».

Contràriament a altres exposicions, en aquesta hi domina l’escultura per damunt de la pintura. Els autors representats són: Arístides Mallol, Esteve Monegal-l’escultor de la figura en marbre de La dona que es pentina-Joaquim Sunyer. Josep Granyer, Marià Pidelasserra, Cèsar Martinell, Xavier Nogués, Rafael Solanic, Enric Casanovas, Josep Clarà i Manuel Humbert.

El Museu ha inclòs a l’exposició una de les seves últimes peces: una pintura de Marià Pidelasserra, titulada Noia Asseguda, de l’any 1929. Del global de l’exposició destaquen el conjunt d’obres de Rafael Solanic, escultor deixeble d’Esteve Monegal, amb un conjunt de vint peces entre figures i retrats, tant de dibuix com escultura.

Valls canta

Al Centre Cultural, a la tarda, un públic nombrós va gaudir de la 28a Trobada de Corals, rebatejada en els darrers anys com Valls Canta. I és que, com comenta l’Imma Piñas, directora de Suite Cor, «l’1 per cent dels ciutadans de Valls canta en una coral, fet del qual segurament poques ciutats poden vantar-se».

El resultat és ben eloqüent: al Valls Canta d’ahir hi van participar  Cor Audite, Associació SuiteCor, Coral Espinavesssa, Coral Infantil Cors Alegres, Coral Terpsícore i Societat Coral Aroma Vallenca, amb un total de 200 cantaires de totes les edats. Cadascuna de les formacions va oferir el bo i millor del seu repertori, peces pertanyents a èpoques i estils diversos que van, per exemple, des del gospel fins al clàssic.

En qualsevol cas, l’objectiu és «oferir al públic el treball musical que cadascuna de les corals ha treballat durant el curs», subratlla Imma Piñas.

No cal dir que la magna actuació de cant coral es va veure rubricada pels millors aplaudiments d’un públic totalment entregat i agraït.

Comentarios
Multimedia Diari