Ja no caldrà el 'carnet del boletaire' per collir bolets al Bosc de Poblet

Segons el pla previst, a partir d’ara, finalitza l’obligació de tenir la llicència, de manera que només estaran oberts els punts d'informació de la Roca de l'Abella i de la Font de la Magnèsia

20 septiembre 2018 20:08 | Actualizado a 21 septiembre 2018 14:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Retiren el carnet del boletaire al Bosc de Poblet. A partir d’aquesta temporada no serà necessària cap autorització per poder anar a collir bolets al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet i la seva zona d’influència. Fins ara es requeria una autorització nomial per collir bolets durant aquesta època.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha donat per acabada la prova pilot que va començar l’any 2012. Sis anys més tard, i depenent dels resultats, decidirà si estén el carnet a altres indrets de Catalunya, o fa el contrari.  L’objectiu del pla pilot al Bosc de Poblet era regular la recol·lecció dels bolets i afavorir una gestió adequada del recurs micològic. A més es volia comprovar la freqüentació dels visitants al paratge natural. Per aquests motius es va impulsar el carnet del boletaire, l’any 2012. Ara, seguint el pla previst, finalitza aquesta obligatorietat, de manera que només estaran oberts els punts d'informació de la Roca de l'Abella i de la Font de la Magnèsia, al terme de Vimbodí i Poblet, i restarà tancat el Corral de la Marieta a Rojals.

A més el PNIN de Poblet acabarà de completar les dades de l’estudi amb unes enquestes adreçades als boletaires i els usuaris de l’entorn i avaluarà les propostes de millora. Després de sis anys es podrà fer un estudi més complert, i si s’han assolit els objectius fixats del pla pilot. Per aquest motiu demanen la participació dels usuaris i boletaires per respondre l’enquesta.

1500 autoritzacions

L’any passat es van tramitar uns 1.500 carnets pels boletaires amb un preu de 10 euros per tota la temporada per als no locals, i d’1 euro per als residents al territori. (Veïns de l’Espluga de Francolí, Prades, Vimbodí i Poblet i Montblanc). Segons la regulació, les autoritzacions permetien collir com a màxim 6 kg per persona i dia.

La zona que abasta la regulació comprenia 3.520 hectàrees. 2.276 hectàrees pertanyen al terme municipal de Vimbodí i Poblet; 425 a l’Espluga de Francolí; 798 a Montblanc (els tres a la Conca de Barberà); i 18 a Prades (Baix Camp). En tota l’àrea hi ha boscos públics que gestiona la Generalitat de Catalunya.L’import es destinava a actuacions destinades a la promoció, difusió i recerca micològica dins la mateixa zona.

El Bosc de Poblet

El bosc de Poblet ha estat tradicionalment una zona boletaire molt bona a causa de la seva massa forestal i varietat florística existent, les característiques del seu sòl i les reforestacions dutes a terme durant els anys seixanta del segle passat.L’altitud oscil·la entre els 400 m de les parts més baixes fins als 1.201 m del Tossal de la Baltasana a l’extrem sud-oest de l’espai protegit, cim que representa el punt més elevat de les muntanyes de Prades.

Comentarios
Multimedia Diari