La pintora Frida Kahlo s’incorpora als Gegants de Tarragona

La nova figura adaptada està construïda a semblança de la mundialment coneguda pintora mexicana, amb la voluntat de reproduir i estendre els valors que aquesta artista representa

14 septiembre 2018 15:40 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany, l’equip de Gegants de Tarragona compta amb una nova figura, un element que és doblement especial. Per una banda, perquè representa a la pintora Frida Kahlo, una artista que va destacar pel color i cruesa de les seves composicions i que s’ha alçat com un veritable símbol que, fins i tot, ha arribat a transcendir la seva obra. Per l’altra, aquest és el primer element festiu que pot ser transportat per a persones que necessitin una cadira de rodes per a desplaçar-se i també per aquells ciutadans i ciutadanes amb problemes de força o que pateixen malalties relacionades amb el dolor, com la fibromiàlgia.

Aquest és el primer gegant de la ciutat que compta amb aquest innovador sistema que en permet la conducció fàcil, un projecte que ha estat possible gràcies a la coordinació de l’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona i de la col·laboració econòmica de l‘empresa  Dow Chemical, que —en el marc del 50 aniversari de l’activitat de l’empresa a la ciutat— ha aportat l’ajuda econòmica necessària per construir el nou element festiu. 

D’aquesta manera, la nova figura està construïda reproduint  el model de la icònica imatge de l’artista mexicana. Amb una alçada de 3,10 metres, la Frida de Tarragona llueix un vestit d’estil indígena ple de color i va acompanyada d’un mico pujat a la seva espatlla. L’elaboració de la figura ha anat a càrrec de l’escultora Dolors Sans i la modista Rosa Casculleras, que han fet possible la idea del cofundador del projecte La Festa per a Tothom, Romà Solé, que va proposar que la nova figura s’inspirés en Kahlo. La seva idea va comptar, de seguida, amb el suport municipal. 

«Ens interessa la figura de Frida Kahlo, ja que representa totes les polítiques que tracten en l’àrea de Serveis a la Ciutadania, ja que era una dona amb una discapacitat, però que va desenvolupar una exitosa carrera, bisexual i amb una enorme força visual. La seva imatge té molta força i encaixa amb els projectes que defensem», detalla la responsable d’aquesta àrea a l’Ajuntament de Tarragona, Arantxa Ros, que va ser una de les assistents a la multitudinària presentació de la geganta, que es va dur a terme diumenge passat al pati Jaume I del consistori municipal. 

Amb aquest nou element, els seus impulsors destaquen que la ciutat guanya una figura inèdita com és la d’un gegant que permet ser portat per un nombre més significatiu de persones respecte a la resta d’elements festius. De cara a l’any vinent, els seus impulsors tenen el repte d’adaptar aquest element festiu a persones amb alguna discapacitat sensorial, a través d’un sistema de senyals lumínics i sonors especialitzats.

La nova geganta és el tercer element adaptat d’aquest tipus que es concep per cenyir-se a les persones amb mobilitat reduïda del conjunt de Catalunya i la primera que representa una figura femenina, un fet que, segons el director del complex de Dow Chemical a Tarragona, Jaume Sariol, és «una fita important i un element que demostra la bona feina d’un equip que cada any treballa per a dur les festes de Santa Tecla a tots els col·lectius». 

Un cop presentada en societat, la geganta Frida viurà la seva presentació oficial aquest dissabte, 15 de setembre, al Balcó del Mediterrani. Serà a partir de les 12 del migdia, tot coincidint amb la presentació de l’edició 2018 del programa Festa per a Tothom, una iniciativa activada per l’Ajuntament l’any 1991. Un altre dels moments en el qual serà protagonista serà durant l’Arrencada dels Gegants, prevista a les 19.30 hores del divendres 21, quan s’afegirà a la comitiva de la ciutat. 

Comentarios
Multimedia Diari