Les Cols els enyora: la diada de Sant Magí torna amb més ganes que mai

Després d’un any d’aturada, les colles tarragonines arriben amb un programa de màxims

18 agosto 2018 07:39 | Actualizado a 18 agosto 2018 07:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diumenge arriba una d’aquelles cites castelleres amb un encant gairebé indescriptible. La plaça de les Cols, després d’un any d’absència pels atemptats de Cambrils i Barcelona de l’estiu passat, tornarà a acollir a les quatre colles tarragonines, totes elles amb la intenció de superar els registres que ja han assolit enguany. En una ciutat com Tarragona, on s’ha demostrat que els protocols han  millorat en gran mesura la qualitat de les diades, tant pel públic  com pels mateixos castellers, la diada de Sant Magí suposa cert romanticisme pel poc espai disponible, pel desnivell de la plaça i per la calor que habitualment fa el 19 d’agost al migdia. 

La Colla Jove Xiquets de Tarragona arriba en un estat de forma envejable, havent descarregat tots els castells que ha portat a plaça enguany i havent avançat terminis en castells de màxima dificultat com el 5de9 amb folre. De fet, la ‘supercatedral’ és el castell en què tenen més confiança els del Cós del Bou i podria, fins i tot, ser el seu castell de sortida. A partir de la primera ronda se’ls obren diverses possibilitats. Els d’Aleix Bordas treballen intensament dues estructures de gamma extra: el 2de9 amb folre i manilles i el 4de9 amb folre i pilar. El primer és el que té més possibilitats de veure’s demà, tot i que els liles només han completat el 2de8 amb folre en dues ocasions enguany. El segon, que no han provat mai, podrien reservar-lo per la diada del Catllar de la setmana vinent, tot i que les Cols seria un indret magnífic per estrenar-lo. Triïn l’opció que triïn, la Colla Jove compta amb el 9de8 i els dos castells bàsics de nou en cartera per completar la seva diada. A la ronda de pilars atacaran el pilar de 8 emmanillat, que ja han completat enguany i que de descarregar-se seria el primer que es veu al peu de les escales de la catedral de Tarragona. 

Els Xiquets de Tarragona no estan gaudint de la temporada desitjada i només han pogut descarregar un castell de la gamma alta de vuit, el 5de8. El 2de8 amb folre els ha quedat només coronat, el 4de8 amb el pilar en intent desmuntat i l’únic atac a una estructura de nou pisos els va quedar en intent fa unes setmanes a Vila-seca. Tot i aquestes ensopegades, els matalassers estan quallant uns bons assajos aquestes darreres setmanes i arriben a la seva festa major amb optimisme. A banda del 5de8, que està gairebé assegurat, els ratllats volen tornar a atacar el 3de9 amb folre i anotar-se el primer castell de nou del curs. La tria del tercer castell estarà entre el 4de8 amb el pilar, que desmuntaven en dues ocasions el passat dimecres a Ferran,  i el 4de9 amb folre, castell que també han assajat intensament les darreres setmanes. Per tancar la seva visita a les Cols, intentaran el primer pilar de 7 amb folre de la temporada. 

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau ho tenen molt clar: diumenge volen completar la millor diada de la seva història. Després d’uns primers mesos de temporada extraordinaris, demostrant un domini insultant amb els castells bàsics de vuit pisos i reeditant el pilar de set amb folre, per Sant Magí ha arribat el moment de fer una passa més endavant i portar a plaça el seu primer 2de8 amb folre. Després de treballar-lo intensament la temporada passada, enguany sembla que ha arribat el moment que vegi la llum. De fet, el passat dimecres ja van col·locar el pis de dosos a les Cols. A més dels tres castells de vuit, els del barri cooperativista buscaran el segon pilar de 7 amb folre de l’any. 

Els Xiquets del Serrallo, per la seva banda, també volen estrenar castell a la diada de demà. Aquest any han superat un inici complicat, amb menys efectius dels desitjats. Els objectius per Sant Magí impliquen ajuntar el 3 i el 4de7 amb el pilar, dos castells que completaven junts per primer cop enguany el passat cap de setmana a la Canonja. A més, hi volen sumar el primer 5de7 de la temporada, castell que els ha donat molt bones sensacions als assajos. A la ronda de pilars, els del barri pesquer aparcaran per més endavant l’estrena d’un pilar de sis que cada vegada tenen més a prop. 

Punt d’hidratació a les diades
La diada de Sant Magí, la de Santa Tecla, la del primer diumenge de festes i el XXVII Concurs de Castells comptaran amb una novetat enguany: un punt d’hidratació. Es tracta d’una estructura mòbil amb 8 aixetes que l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) instal·larà per primera vegada en una actuació castellera per abastir d’aigua a castellers i públic en general. La iniciativa vol promoure el consum d’aigua de l’aixeta i, de retruc, reduir la quantitat de residus plàstics de les cites castelleres.

Comentarios
Multimedia Diari