Montblanc obre el primer Museu del Pessebre de Catalunya

Centenars de montblanquins i ciutadans del territori van assistir ahir a la inauguració de l’equipament, presidida per la consellera de Cultura, Laura Borràs. «Per fi ha arribat el dia, feia molts anys que ho esperàvem», deien els veïns

16 diciembre 2018 16:00 | Actualizado a 16 diciembre 2018 16:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Verge Maria tapa el Nen Jesús, i Sant Josep se’ls mira amb tendresa. Els pastors s’apropen per obsequiar l’infant. Es tracta del naixement i és un dels diorames exposats al primer Museu del Pessebre de Catalunya, ubicat al carrer Solans de Montblanc. I és que ahir la consellera de Cultura, Laura Borràs, acompanyada de diferents autoritats, van inaugurar l’equipament.  Centenars de montblanquins i visitants d’arreu del territori no es van perdre la inauguració, i contemplaven cada detall dels diorames i aprofitaven per fer fotografies i immortalitzar el moment. Els veïns del municipi aplaudeixen la iniciativa: «Per fi ha arribat el dia. Feia molts anys que ho esperàvem».

Només entrar per la planta baixa, la sala representa la plaça Oriental on hi ha diferents elements de l’època. Hi ha diorames de molts estils i són realistes. Al segon pis es troben 34 escenes de calvaris col·locats de forma cronològica. S’hi poden veure escenes com la passió, mort i resurrecció de Jesús i antigament es feia en algunes cases per Setmana Santa. 

En un pis superior hi ha la sala d’exposicions itinerant: la mostra de pessebres de Joan Mestres i Baixas que porta per nom ‘Una vida per al pessebre’. D’altra banda, a l’últim pis s’hi realitzaran diferents tallers per a infants, activitats i demostracions del pessebre. Els diorames aniran canviant i, tal com apunten des del Museu, «tindrà vida».

Durant l’acte inaugural, el president de l’Associació de Pessebristes de Montblanc i director del museu, Ismael Porta, va agrair la feina feta a la gent que havia ajudat a tirar endavant la iniciativa i va assegurar que «l’equipament servirà per difondre aquesta tradició tan arrelada i nostre a tot el món». 

Durant l’acte es va presentar el llibre Germans Castells, art i figures per al pessebre dels autors Ismael Porta i Ramon Albornà. L’exemplar deixa constància de tot el procés de treball artesanal que, fins avui en dia, s’ha mantingut fidel durant aquests més de cent anys del taller familiar, i a més és un reconeixement al pessebre català i a les seves figures.

La idea de fer el museu es remunta a l’any 1995, quan va morir el figurista Martí Castells. En el seu moment es va fer una exposició monogràfica, però cinc anys més tard, el 2000, es va decidir posar en marxa el projecte.

El Museu del Pessebre s’havia d’inaugurar oficialment l’any passat per part de l’exconseller de Cultura, Lluís Puig. La data marcada era el dia de Santa Llúcia, tradicionalment és el dia que es fa el pessebre. Durant l’acte d’inauguració, l’exconseller a través de la pantalla va recordar la feina que hi ha darrere. «Vaig comprometre’m a tirar-lo endavant i això donarà una gran projecció de cara al país», va dir.

Una de les voluntats de l’equipament és transmetre aquesta tradició tan arrelada al territori i atraure visitants d’arreu del món. L’equipament, doncs, estarà obert  al públic els caps de setmana i entre setmana es podran concertar visites.

Comentarios
Multimedia Diari