Òscar Sánchez: 'La força del teixit associatiu de Constantí és un dels nostres punts forts'

Un cap de setmana de celebracions Constantí celebra la Festa Major d’hivern en honor a Sant Sebastià fins al pròxim 10 de febrer, amb un calendari ple d’actes obert a tots els ciutadans 

18 enero 2019 12:31 | Actualizado a 18 enero 2019 12:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, ens rep pocs dies abans de la Festa Major d’hivern per comentar el programa d’actes i també per avançar alguns dels aspectes que bastiran l’actualitat d’aquest 2019 al municipi. 

A Constantí ja està tot a apunt per gaudir dels dies més intensos de la Festa Major d’hivern, dedicada a Sant Sebastià. Com es presenten aquests pròxims dies plens d’activitat?
Doncs estem a punt per gaudir d’aquestes jornades de festa amb la màxima il·lusió. Enguany el programa és molt complet i estem especialment satisfets, ja que l’hem confeccionat des de l’Ajuntament amb el suport imprescindible de les moltes entitats i associacions locals, que treballen molt intensament des dels àmbits cultural, esportiu i social per poder fer realitat molts dels actes que viurem aquests pròxims dies, però també signen iniciatives durant tot l’any. Encarem aquestes festes amb el seu suport. 

El pregoner d’enguany és Àngel Lluís Miguel Rodríguez, director de l’IES Pere Martell . Quins motius han estat decisius per prendre aquesta decisió?
Els motius són diversos. En primer lloc, perquè resideix a Constantí des dels deu anys i perquè creiem que amb la seva experiència vital ens pot aportar una visió molt interessant per veure com era el municipi de Constantí d’abans i el d’ara, i per contraposar la localitat que recorda de la seva infantesa en front de l’actual. En segon lloc, hem pensat que seria molt interessant poder gaudir del seu testimoni, ja que la seva dedicació professional cap al món de la formació encaixa plenament amb el que ha estat un dels grans objectius del consistori en els últims temps, com és la formació de les persones sense feina de cara a la seva posterior reinserció. El seu testimoni vital encaixa com l’anell al dit amb moltes de les actuacions que duem a terme i creiem que serà molt interessant poder escoltar les seves idees en els àmbits del coneixement i de la formació professional, camps en els quals és un veritable expert. 

Mirant el programa d’actes previstos per a aquest cap de setmana, quins destacaria com a novetats d’enguany?
En primer lloc, cal assenyalar una cita que ens fa especial il·lusió, com és el programa especial en directe per celebrar els 20 anys de Constantí Ràdio, en un acte que es durà a terme aquest dissabte, a partir de les sis de la tarda al Pavelló Poliesportiu, en el qual podrem recordar aquells continguts i convidats destacables d’aquestes dues dècades de ràdio. A la nit, les celebracions es completaran amb un programa d’actuacions musicals mateix espai.

És aquesta l’única nova aportació al programa d’enguany?
N’hi ha d’altres, com és el cas de la primera edició de la Trobada de Colles de Diables Infantils de la comarca del Tarragonès, també prevista per a aquest dissabte a partir de dos quarts de sis de la tarda. La ruta començarà a la plaça de les Escoles Velles i finalitzarà a la  plaça de la Generalitat i és una iniciativa que esperem amb il·lusió. 

A banda d’aquelles propostes més noves, també hem de tenir en compte les cites més tradicionals del programa...
Sí, i un d’ells és, evidentment, la celebració del solemne ofici en honor a Sant Sebastià, previst per diumenge 20 de gener a les dotze del migdia. Uns minuts abans, es durà a terme el Seguici Popular fins al pavelló poliesportiu amb la participació dels balls tradicionals, acompanyats per la música de dels gralles i les cobles, que sempre aconsegueixen dibuixar un dels moments més emocionants de les festes d’hivern. 

En l’àmbit més personal, quina és la cita al calendari d’aquest pròxim cap de setmana que espera amb més ganes?
En diria molts, però potser destacaria l’entrega dels premis que s’otorguen a la ciutadania. En especial, destacaria la recuperació dels XII Premis Literaris Constantí 2018: ‘Relats de Festa’, que es recuperen després d’edicions sense celebrar-se i crec que és un acte cultural que ens representa i explica com és el nostre municipi i les persones que hi viuen. 

S’ha referit als Premis i Distincions Honorífiques. A quines persones premien aquest tipus de guardons?
Aquesta iniciativa posa en relleu aquells veïns de Constantí que, d’alguna manera o altra, han dedicat part del seu treball al municipi, en la vessant que sigui. Normalment es distingeix persones que excel·leixen en els camps esportiu, cultural, formatiu o de comerç, i són sempre un moment molt emotiu. 

Les festes en honor a Sant Sebastià marquen el mes de gener i, en conseqüència, l’inici de l’any i també són un bon moment per mirar enrere. Quina creu que és la iniciativa més destacable que s’ha dut a terme en l’àmbit municipal durant el 2018?
Si hem de fer balanç d’aquest 2018 que deixem enrere, sens dubte cal posar en relleu totes les actuacions que s’han dut a terme en l’àrea d’atenció a les persones i al foment de l’ocupació. Aquests eren els nostres reptes a l’inici de l’any passat i creiem que els hem anat assolint, ja que hem aconseguit crear nous llocs de treball i apostar per la formació com a eix estratètic.

Es compleixen tres anys i mig del seu mandat. Quins aspectes positius i negatius destacaria d’aquest període?
En l’àmbit positiu, sens dubte crec que s’hauria de destacar el canvi de rumb que crec que hem aconseguit impulsar en el conjunt del municipi. Vam entrar a l’equip de govern d’una localitat que estava paralitzada i creiem que ara la realitat és força diferent, ja que ens trobem en una dinàmica més activa, amb un poble que avança cap endavant amb un projecte modern. Hem passat a l’acció. En l’àmbit negatiu, hauríem de posar de relleu la manca de col·laboració amb què a vegades ens trobem a l’hora de buscar col·laboració amb les administracions autonòmica i estatal en àmbits centrals, com són la sanitat o l’habitatge, per exemple. 

Ja de cara a les pròximes eleccions municipals, quins són els punts primordials que tractarà el seu programa?
Un dels grans eixos serà el que recull la nostra intenció de seguir treballant pel foment de la ocupació, l’urbanisme, l’habitatge i el benestar de les famílies. La resta del programa encara no està definit del tot, ja que estem seguint un sistema participatiu per tal que sigui la ciutadania la que apunti quins temes els interessa que tractem, que són els que estudiarem que formin part del nostre paquet de propostes. 

Quins creu que són, ara mateix, els punts forts i dèbils de Constantí?
Com a punt fort, cal destacar la implicació del gran teixit associatiu amb què comptem, que és una de les grans riqueses que tenim. Com a punt dèbil, potser assenyalaria el greuge històric de totes les infraestructures viàries, ferroviàries i aèries que es troben en el nostre municipi i que no ens aporten cap solució directa. 
 

Comentarios
Multimedia Diari