Alerta per onada de fred durant el cap de setmana

Es preveu un episodi de temperatures mínimes molt baixes fins diumenge 

09 febrero 2018 14:48 | Actualizado a 09 febrero 2018 16:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Protecció Civil de la Generalitat, en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, ha activat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de fred ja que el Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que la temperatura mínima extrema es superarà durant avui, demà i diumenge a gran part del territori català, excepte extrem sud, litoral de Tarragona i extrem nord on les temperatures no superaran el llindar d'avís.

La sensació tèrmica de fred augmentarà a la zona del Pirineu i Prepirineu a causa del fort vent que bufarà dissabte sobretot a cotes altes i mitjanes.

En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del pla d’emergències per ventades VENTCAT. Segons les previsions del SMC s’esperen fortes ventades al Pirineu i Prepirineu, a l’extrem nord de Catalunya i a les cotes mitjanes i altes de les Terres de l’Ebre.

Els municipis de Barcelona, Tarragona i Sant Cugat han comunicat l'activació dels seus procediments per la protecció de persones més vulnerables durant aquest episodi de fred.

Protecció Civil també està en especial contacte amb Creu Roja i les empreses de teleassistència per reforçar la prevenció i el seguiment de les possibles incidències en els col·lectius més vulnerables com són la gent gran, entre d'altres.

Cal tenir especial precaució a les activitats a l'aire lliure i també a les festes de Carnestoltes que es realitzin a l'exterior, sobretot les que tenen vehicles de tracció que es desplacen per carrers amb possibilitat de glaçades.

A més, s’ha de tenir especial precaució si s'ha de romandre a l'exterior de matinada i tenir molta cura en la conducció de matinada i primera hora del matí en zones obagues a on les temperatures seran més baixes i serà molt probable la presència de gel a la calçada.

A les zones aïllades, cal prevenir la possibilitat de congelació de les canonades d'aigua

També cal tenir cura de gent gran i nens, vigilant que s'abriguin convenientment, millor si és amb diferents capes i evitar que estiguin estàtics a l'exterior en les hores no diürnes.

Eviteu sortir si no és necessari de matinada o a primera hora del matí (per exemple, per treure la mascota) i posposar-ho per hores amb una temperatura ambient més alta.

Tots els municipis ja han estat avisats d'aquesta situació per part de Protecció Civil de la Generalitat per tal que prenguin les mesures corresponents com:

  • Habilitar espais amb calefacció per a l’acollida de població que calgui atendre.
  • Identificar les persones més vulnerables i els grups de risc com nadons, gent gran i persones amb malalties cardiorespiratòries; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones sense llar i gent gran sense xarxa social i/o amb pocs recursos.
  • Assegurar la disposició de sals i fundents i els efectius municipals per repartir-la davant la possibilitat de glaçades arreu, també a zones no habituals i fins al litoral.
  • Anul·lar els regs automàtics i no regar o mullar els carrers per evitar el gel en cas de temperatures que ho puguin produir.

Comentarios
Multimedia Diari