Torra emplaça Sánchez a negociar un referèndum d'autodeterminació i proposa una marxa pels drets civils

El president de la Generalitat reivindica que Catalunya "no ha fet cap pas enrere malgrat l'intent planificat de destruir l'ideal independentista"

04 septiembre 2018 17:23 | Actualizado a 04 septiembre 2018 18:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat la seva conferència d'aquest dimarts a la tarda al TNC "com una proposta i no una protesta". El cap del Govern ha asseverat que Catalunya es troba avui en una "cruïlla" i ha argumentat que, amb "presos polítics i exiliats" i milers de catalans investigats i processats "l'hora és greu".

"La veritat ens exigeix determinació, resistència i esperança", ha constatat. Torra també ha reivindicat que Catalunya "no ha fet cap pas enrere malgrat l'intent planificat de l'ideal independentista" i ha destacat que el país "ha resistit". Així mateix, el president ha defensat que la causa independentista és "més sòlida i respectada que mai" a escala internacional. Torra també ha subratllat que el "punt de partida" és el referèndum de l'1-O, la mobilització del 3-O i la declaració d'independència del dia 27.

Torra emplaça Sánchez a negociar un referèndum d'autodeterminació i proposa una marxa pels drets civils

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, a negociar un referèndum d'autodeterminació. En la conferència d'aquest dimarts a la tarda al TNC, el cap de l'executiu també ha proposat una marxa pels drets civils i socials. Davant del seu Govern i representants de JxCat, PDeCAT, ERC, PSC, la CUP i les entitats sobiranistes, Torra també ha anunciat que impulsarà un Fòrum Cívic, Social i Constituent per debatre el model de país de la República.

El president ha reiterat la seva determinació: "Llibertat o llibertat", i ha insistit que no acceptarà cap sentència condemnatòria en la causa de l'1-O. Així mateix, Torra ha subratllat que si no s'absolen els presos estudiarà quina decisió pren i es posarà a disposició del Parlament. El president comunicaria la seva decisió als representants catalans al Congrés i al Senat i als del Parlament Europeu perquè actuïn amb "fidelitat" al mandat del poble de Catalunya.

El Govern, JxCat, PDeCAT, ERC, PSC, CUP i les entitats assisteixen a la conferència

Tots els consellers del Govern i els partits independentistes han assistit a la conferència del president de la Generalitat, Quim Torra, d'aquest dimarts a la tarda al TNC. A les delegacions de JxCat, PDeCAT, ERC i la CUP s'hi ha sumat la portaveu del grup parlamentari del PSC-Units, Eva Granados. Al seu torn, no hi ha assistit ningú en representació de CatECP ni els comuns. També hi ha el president del Parlament, Roger Torrent. Sí que hi ha hagut la representació de les entitats sobiranistes de l'ANC, Òmnium, l'AMI, l'ACM i Súmate. Torra buscarà el "comú denominador" de l'independentisme a la ponència per orientar la tardor política. La Sala Gran del TNC ha omplert les 800 localitats.

De JxCat hi ha assistit pràcticament tot el grup parlamentari. El PDeCAT hi ha enviat el president, David Bonvehí; la vicepresidenta, Míriam Nogueras; el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries; la candidata a Barcelona, Neus Munté; el president del grup municipal, Xavier Trias; i l'excoordinadora general Marta Pascal; altres diputats al Congrés, Parlament i Senat i alguns membres de l'executiva. D'ERC hi ha anat el president del grup, Sergi Sabrià; la portaveu del partit, Anna Caula; a més de M¬agda Casamitjana, Jenn Díaz, Raquel Sans i Ruben Wagensberg. Per part de la CUP hi ha anat la diputada Maria Sirvent i la membre del Secretariat Nacional Mireia Boya.

Els comuns han explicat a l'ACN que han decidit no assistir-hi perquè es tracta d'un acte partidista adreçat només a l'independentisme. Així, CatECP s'esperarà que Torra exposi el seu pla de Govern al Parlament. Finalment, per part de l'ANC hi ha assistit la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie; i d'Òmnium el seu vicepresident, Marcel Mauri. De l'ACM hi ha el seu president, David Saldoni; a més del president de l'AMI, Josep Maria Cervera. De Súmate hi han anat la presidenta, Montse Sánchez, a més del vicepresident, Manuel Bueno.

D'altra banda, també hi han anat els exconsellers Andreu Mas-Colell, Meritxell Borràs i Marina Geli. També hi han assistit l'exvicepresident de l'ANC Agustí Alcoberro, i l'expresident del Parlament Rafael Rigol, així com els presidents de diputacions del país. També hi han anat representants dels sindicats USTEC-STEs, la Intersindical, USOC i Unió de Pagesos; a més de representants de diverses Cambres de Comerç.

Comentarios
Multimedia Diari