Cal Cabaler de Creixell, un refugi de la cultura del territori

Aquest és un dels equipaments culturals més importants del municipi, un espai dinàmic amb diverses funcions al llarg dels segles

04 septiembre 2018 12:27 | Actualizado a 08 septiembre 2018 15:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cal Cabaler és una gran casa benestant del segle XVIII, construïda l’any 1783 segons la inscripció de la portalada d’entrada. L’edifici està format per la casa pairal que li dóna nom i la torre de Cal Xacó, integrada dins la casa.

Aquesta torre de 9,5 metres d’alçada i planta quadrada és un edifici de caràcter militar del segle XIV que amb el pas dels temps ha perdut els merlets que la coronaven. Juntament amb el castell i les torres de Ca la Miquelina i Cal Jeroni formava part de l’estructura defensiva de la vila, que servia de refugi per a la població en moments de perill.

L’estructura de Cal Cabaler respon a la d’una gran casa de caràcter rural. La primera planta estava destinada a l’ús de la família i les altres estances estaven destinades a tasques agrícoles: el celler, graners, magatzems, el colomar, etc. Amb el temps la casa ha canviat de funció, sense deixar de ser una construcció de gran importància al nucli històric de Creixell. Ja al segle XIX aquest edifici es coneixia com El Cafè i en aquella època també s’hi podia trobar l’estanc del poble.

El 1890, Cal Cabaler és seu del Casino Liberal, una societat de caràcter recreatiu i de diversió. A principis del segle XX es construeix ‘a tomb de poble’ un espai anomenat La Sala destinat a activitats socials com el ball o el teatre. Als 60 hi havia el bar La Parra, on es feia el vermut de Festa Major, i a partir dels 70 s’hi estableix una casa de colònies.

Actualment és un equipament cultural, inaugurat l’estiu de 2012, on es pot trobar l’Oficina de Turisme, el Centre d’Interpretació del municipi i la Casa de la Cultura. Aquesta última és un espai obert a tothom que difon i promociona actes de caràcter cultural com la música, la literatura, el cinema o el teatre i es programen activitats com exposicions itinerants, classes d’adults, conferències, visites guiades per a grups i escoles, etc.

A la planta baixa hi ha situada l’Oficina de Turisme de Creixell. Aquí el visitant pot trobar informació sobre la mateixa casa i la seva història, activitats que es fan al municipi i llocs interessants.

El Centre d’Interpretació de Creixell és un espai museïtzat que transmet, de manera divertida i didàctica, coneixements bàsics a través d’eines multimèdia com onze pantalles tàctils, que parlen de llocs com l’espai protegit del Gorg, la platja, les barraques de pedra seca o les sínies. 

Comentarios
Multimedia Diari