‘De gran podré ser el que jo vulgui’: el projecte que trenca estereotips

Desvincular algunes professions a un sexe o un altre és l’objectiu d’una iniciativa per a escolars

07 marzo 2018 12:31 | Actualizado a 09 marzo 2018 11:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una futbolista, una mosso d’esquadra i una pallassa. Hi ha oficis que tradicionalment s’han relacionat més amb el gènere masculí. O un llevador o un patinador artístic, professions que s’han vinculat amb el sexe femení. Però la realitat és diversa: hi ha dones metgesses i pilots d’avions, i homes cuidadors de persones grans i ballarins de ballet. Per què una noia no pot ser futbolista o membre d’un cos de seguretat si és el que realment vol? O per què un noi rebrà crítiques si el que desitja és patinar, o ajudar mares a portar els seus fills al món? 

Aquestes són algunes de les reflexions que van sorgir ahir en la celebració del Dia Internacional de les Dones a Tortosa. L’objectiu era fer entendre als més petits que, de grans, poden ser allò que realment vulguen ser, sense condició de sexe.

A l’acte hi van participar els alumnes de tercer i quart de primària de les escoles d’Alfara de Carles; Daniel Mangrané de l’EMD Jesús; Maria Garcia de l’Aldea; Marcel·lí Domingo de Roquetes; i Cinta Curto, Consolació, Ferreries, la Mercè, Remolins i Sant Llàtzer de Tortosa, que van ser els encarregats d’entrevistar els professionals participants: la futbolista Alba Vilàs, la mossa d’esquadra Judit Santiago, el llevador Àngel de Francisco Ocaña, el patinador artístic Marc López i la pallassa Pepa Plana. 

Així, els petits ‘periodistes’ van formular diverses preguntes (quan vas decidir que volies ser futbolista?, vas patir moltes dificultats?...) als cinc professionals presents a l’acte. El projecte s’ha realitzat durant aquest curs a deu escoles i centres de la comarca del Baix Ebre, però la iniciativa es vol fer extensiva a centres de totes les Terres de l’Ebre, perquè també la puguen portar a terme. 

A causa d’haver estat convocada la vaga feminista per a demà dijous (dia 8), l’acte va celebrar-se de forma anticipada ahir dimarts a l’Auditori Felip Pedrell.

L’acte, que fou conduït per la periodista Maria Acosta, també comptà al començament amb la lectura del manifest institucional  amb el lema ‘Veus que no veus’, per la visibilitat de les dones als mitjans de comunicació, i va cloure amb l’actuació de l’Escola Dance&Fun de Tortosa.   Van presidir la celebració la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Carme Valls; l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé; i la presidenta del Consell Comarcal Baix Ebre, Sandra Zaragoza. «Avui presidim aquest acte tres dones. Això és notícia i volem que ho deixe de ser», exposà l’alcaldessa, Meritxell Roigé. «Hem de normalitzar totes les situacions i tant de bo un any no calgue seguir reivindicant la igualtat en un Dia de la Dona».

«Donem suport a la vaga feminista d’aquest dijous, per tal que la gent prengue consciència i se sensibilitze. Estem lluny encara d’aconseguir la igualtat laboral», va exposar per la seua banda la directora, Carme Valls.

Comentarios
Multimedia Diari