Ebrefolk: aprenent a improvisar, ballar la jota i tocar el guitarró

Una vintena de persones pren part a Móra d’Ebre en la sisena edició del campus dedicat al folklore de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i nord del País Valencià

15 julio 2018 15:08 | Actualizado a 15 julio 2018 15:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Móra d’Ebre s’ha convertit aquests dies en la capital del folklore i la música popular de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el nord del País Valencià gràcies a la celebració del sisè Ebrefolk. Aquest campus està impulsat per l’entitat Espai de So, una associació de recerca i difusió etnogràfica amb seu a Tortosa de la qual formen part músics i professors interessats en la cultura popular de les nostres terres. 

Hi prenen part una vintena de persones procedents des de Perpinyà a Madrid o València, a més del territori de l’antiga diòcesi de Tortosa. Des del dijous passat i fins aquest diumenge participen en diversos tallers de ball, instruments i cant. Pel que fa al ball, aprenen la jota, el fandango o el bolero. «Aquest darrer és un ball tradicional que s’havia pràcticament perdut i que hem aconseguit recuperar. Així, cada cop hi ha més gent que el sap ballar», afirma Ferran Roca, director del Campus i membre de la Rondalla dels Ports. Pel que fa als instruments, s’ofereixen tallers de pandereta, guitarró tradicional ebrenc o diferents tipus de percussió, com ara les castanyetes, la canya badada o les culleres, detalla Roca. Pel que fa al cant, els alumnes aprenen també a versar  jotes i fandangos. En aquest àmbit, la improvisació és molt important.

Així, una de les activitats paral·leles del campus és la vetllada de versadors, que va tenir lloc divendres a la nit al castell de Móra d’Ebre. Allí es van poder escoltar diferents variants del cant improvisat, tradicionals a Galícia, Múrcia o Mallorca. De les Terres de l’Ebre hi van participar Imma de Sopa, Sílvia Ampolla, Dolors Espelta i Lluís Cid, i es va retre un homenatge al cantador Juanito Aragonès. 

Entre altres activitats paral·leles al Campus hi ha el Bureo, un sopar popular amb ball en el qual participen diferents rondalles, o també l’exposició cedida pel Museu d’Etnografia de Barcelona sobre els Músics de Festa, que s’ha pogut veure aquests dies al Teatre la Llanterna, on es duen a terme els tallers del campus. 

La majoria dels alumnes són mestres i professors interessats en el folklore, que després transmeten tot aquest saber popular a les seves classes. Així, el campus contribueix al manteniment d’aquesta branca festiva de la cultura popular. 

Ebrefolk arriba aquest diumenge al seu punt final amb una jornada d’activitats que es trasllada de Móra d’Ebre a la Jana, població del Baix Maestrat. Allí s’ha programat un Bureo i una sèrie de tallers de dansa i de música tradicional. 

Comentarios
Multimedia Diari