El ministre d’Energia reconeix 'greus errors de disseny' en el Castor

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia reclama el desmantellament immediat del magatzem, amb el segellat dels pous sense extreure el gas que encara hi ha a l’interior, ja que no s’han produït nous sismes

21 febrero 2018 18:39 | Actualizado a 23 febrero 2018 10:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, ha definit el magatzem de gas Castor com «un  projecte massa gran, massa car, i que a sobre, tenia uns errors de disseny tan greus que va provocar tots els problemes que va provocar», en referència al miler de terratrèmols que va originar l’any 2013 després de les primeres injeccions de gas al subsòl marí. Es tracta del primer cop que des del Govern de l’Estat es reconeixen aquests «errors de disseny». Fins ara s’argumentava que l’estudi encarregat a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) va corroborar la relació entre els sismes i la injecció de gas, però no es podia responsabilitzar l’empresa promotora, Escal UGS, perquè no ho va poder preveure. 

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, opositora al projecte des dels seus inicis, celebra aquest canvi en les posicions del Ministeri d’Energia i reclama el segellat dels pous i el desmantellament definitiu de les instal·lacions.

Per al portaveu del moviment, Evelio Monfort, «el govern ha de ser valent i prendre la decisió d’una vegada, ara que ja admeten que tot el projecte va ser un nyap». En aquest sentit, consideren que els pous s’han de segellar deixant a l’interior el gas que es va injectar per tal d’evitar que hi pugui haver nous moviments. «S’ha pogut comprovar durant cinc anys que en l’estat actual no hi ha terratrèmols», afirma Monfort.

El ministre recalca que el desmantellament es farà només quan els tècnics determinin que no hi ha riscos. «Serem prudents una vegada més. Els tècnics ens han dit que cal esperar a què el gas s’assenti. I cal fer una sèrie d’estudis tècnics»,va dir ahir Nadal en el ple del Congrés, en resposta a una pregunta del diputat d’Esquerra Jordi Salvador, respecte les actuacions que pensa fer el Ministeri per disposar dels estudis per desmantellar el Castor que reclama la Proposició no de Llei aprovada el passat 14 de febrer a la Comissió d’Energia.
 Per a Salvador, «el govern del PP continua marejant la perdiu sobre el Castor, es nega a concretar un calendari per fer els estudis tècnics i, per tant, no dona compliment al mandat parlamentari». A més, el diputat republicà va recordar al ministre d’Energia que «en altres llocs del món s’estan segellant pous de gas sense cap problema i de manera immediata». 

Què passa amb els terrenys afectats pel gasoducte?

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia també treballa perquè els terrenys per on discorre el gasoducte del projecte Castor, que uneix les plantes marina i terrestre, quedin desafectats i sense servituds, després de la sentència judicial existent en contra del projecte, per no disposar de declaració d’impacte ambiental. Aquesta situació afecta molts pagesos i propietaris de terrenys, especialment d’Alcanar, que demanen la retirada del gasoducte. 

Comentarios
Multimedia Diari