Entitats i particulars s’uneixen per un accés digne a Internet a la Ribera d'Ebre

Neix la plataforma #enstoquenlafibra com una iniciativa pública per denunciar la manca de connectivitat a la comarca i per impulsar el desplegament de la fibra òptica mancomunada

12 septiembre 2018 13:44 | Actualizado a 12 septiembre 2018 13:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Neix a la Ribera d’Ebre la plataforma #enstoquenlafibra, una iniciativa que lluita per aconseguir un accés digne a Internet. La plataforma denuncia la manca de connectivitat a la comarca i l’abandonament per part de la Generalitat; i treballen per impulsar el desplegament d’una xarxa de fibra òptica mancomunada entre ajuntaments, empreses i la ciutadania, que aporti oportunitats al territori mitjançant l’accés digne a Internet.

La iniciativa sorgeix davant les mancances en l’accés a Internet i les problemàtiques per connectar-se a la fibra òptica de la Generalitat. Entre tots els seus membres han elaborat un manifest on expressen la necessitat d’accedir a un recurs tant bàsic i essencial com n’és actualment la connectivitat a la xarxa. En el manifest parlen també de les conseqüències d’aquesta mancança, com n’és l’èxode massiu, el despoblament a l’Ebre del talent juvenil i el desequilibri territorial.

«Avui en dia, amb una societat cada cop més digitalitzada, l’accés digne a la banda ampla és un requisit imprescindible per al desenvolupament, social, econòmic i ambiental, que reverteixi en el territori i per a la generació d’oportunitats per a tothom; famílies, empreses, emprenedors, serveis bàsics, agricultores, associacions, cooperatives i a tota la societat en general», introdueix el manifest.

La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol, de Bovera i Ascó, i estan pendents d’anunciar noves incorporacions d’altres ajuntaments que ja han mostrat el seu interès. També en formen part diverses empreses del territori i entitats com la Plataforma Trens Dignes, la Fundació Guifi.net i els col·lectius Softcatalà i Xnet, entre altres.

L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Junca, apunta que des d’un primer moment van donar suporta la iniciativa, veient-la com a molt necessària per al desenvolupament de la comarca. «No podíem fer res més que sumar-nos a un projecte d’aquestes característiques, un projecte públic vol involucrar tots els agents implicats en la problemàtica». En aquesta línia, Junca remarca que l’únic que busquen és poder asseure’s tots els agents implicats i parlar sobre la qüestió.

Peticions
En el manifest costen quatre punts amb les peticions de la plataforma que inclouen la creació d’una taula per al desenvolupament de les telecomunicacions de la Ribera d’Ebre, formada per representants de tots els municipis; i l’estudi i desplegament d’una xarxa comarcal mancomunada a la Ribera d’Ebre i la connexió a la fibra pública XFOCAT-XOC, que arribi a tota la població. També s’afegeix que la constitució de la taula sigui abans de les eleccions del 2019 i que s’estableixi un grup de treball conjunt entre la Taula i la Generalitat per assegurar que l’accés a la xarxa és viable i efectiu a qualsevol població de la Ribera d’Ebre.

La plataforma ha obert una recollida de firmes a favor del seu manifest amb l’objectiu d’aconseguir-ne 1.000 durant el primer més i seguir lluitant per diferents fronts fins a aconseguir el seu objectiu de posar les infraestructures digitals al mateix nivell que les zones urbanes.

Comentarios
Multimedia Diari