La central Ascó I lidera les incidències nuclears a l’Estat durant el 2017

Dels 40 successos notificats per les plantes espanyoles al Consell de Seguretat Nuclear, la meitat corresponen a les tres centrals catalanes: deu a Ascó I, set a Ascó II i tres a Vandellòs II, tots ells de caire menor

07 marzo 2018 11:13 | Actualizado a 09 marzo 2018 11:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les vuit centrals nuclears espanyoles van notificar al Consell de Seguretat Nuclear un total de 40 successos o  incidències a les seves plantes durant el 2017, segons l’informe que ha fet públic l’organisme. 

D’aquests successos, la meitat corresponen a les tres plantes situades a la demarcació de Tarragona. Així, deu es van registrar a la central Ascó I, el mateix nombre que la de Cofrentes (a la Comunitat Valenciana), les dues plantes al capdavant pel que fa a incidències durant l’any passat.  En tercera posició se situa Ascó II, amb set successos nuclears, mentre que a Vandellòs se’n van registrar tres. 
Tots els casos van ser qualificats en el nivell més baix de l’Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), és a dir, sense cap efecte per a les persones o el medi ambient. 

Entre les incidències registrades hi va haver l’aturada del reactor d’Ascó I per una fuita d’aigua, al mes d’abril. Pel que fa a Ascó II, una de les notificacions es va produir durant els treballs de la 24a recàrrega de combustible, al mes de novembre. 
Segons l’informe del CSN, de totes les incidències registrades a les centrals espanyoles, el 42 per cent van afectar especificacions de funcionament; el 30 per cent, els sistemes de seguretat; i un 28 per cent, l’operació de les plantes. 
El nombre total de successos notificats pràcticament es va doblar respecte a l’any 2016, passant de 22 a 40. 

Ascó II

Ja aquest 2018, el darrer succés a  la central nuclear d’Ascó va tenir lloc el passat 2 de març, a Ascó II. Segons detalla el CSN, en el procés de presa de mostres en el sistema de purga dels generadors de vapor, es va superar el valor d’actuació del monitor de radiació situat en aquesta línia. Aquest fet va provocar l’aïllament d’aquest sistema de purga, derivant l’aigua cap al sistema de tractament, tal com indica el disseny. El sistema de purgues dels generadors de vapor té com a objectiu mantenir l’aigua d’alimentació dels generadors dins de les condicions requerides de puresa química i radiològica. En cas de contaminació radioactiva s’aïlla el sistema i és possible dirigir el flux d’aigua cap als filtres desmineralitzadors. 

El succés tampoc ha tingut cap incidència per a les persones, la instal·lació o el medi ambient, segons el CSN. 

Vandellòs II

Per altra banda, l'actual parada no programada del reactor de Vandellòs II «per una fuita d’aigua contaminada» és motiu de preocupació per al grup parlamentari Units Podem-En Comú Podem-En Marea, que ha demanat la compareixença del president del Consell de Nacional Nuclear per donar compte de la qüestió a la Comissió d’Energia del Congrés. Els diputats Fèlix Alonso i Josep Vendrell també han fet una bateria de preguntes al Govern.

Comentarios
Multimedia Diari