Reportatge: L’arròs esdevé l’essència del delta de l’Ebre

Per tercer any consecutiu des que és de propietat municipal, la finca Bombita de Deltebre acollia la Festa de la Sega

10 septiembre 2018 09:07 | Actualizado a 11 septiembre 2018 15:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El paisatge i la gastronomia són dos factors claus del que podríem anomenar l’essència del Delta (o de la Ribera, com es coneix popularment als pobles del Baix Ebre i el Montsià). Aquests dos elements van molt lligats al conreu de l’arròs. Els colors dels camps del tram final del riu Ebre van canviant de tonalitat, seguint el cicle de creixement d’aquest cereal, un ingredient imprescindible en els plats tradicionals del territori.

Això ho tenen molt clar al municipi de Deltebre (‘capital del Delta’, l’anomena el seu alcalde Lluís Soler), on ahir cloïen les festes de l’arròs amb la sega a l’estil tradicional dins de l’arrossar.

Estaven tots els elements de l’auca: el matxero (que era el que conduïa el ‘matxo’) vingut de Camarles, els plantadors i segadors, el cap de colla (Orman Borràs de la Cava) o l’aiguader (encarregat que els pagesos no patissin set). L’animador de la festa, Amado Cebolla, diu que «l’aiguader portava mistela, bescuits i aigua amb anís per animar als segadors».

També participaven en la festa d’ahir els xiquets (coneguts com a ‘potros’) i les dones.
El paper de la dona es va destacar molt durant la jornada d’ahir, ja que eren persones que tenien una vida molt sacrificada. A més de treballar de sol a sol al camp amb els homes, quan arribaven a casa havien de fer el menjar (amb el poc que hi havia) i tenir cura dels fills i de la llar.

Tal com passava antigament, moltes colles que anaven a segar a la Ribera procedien de molts dels pobles de la rodalia, fins i tot del País Valencià. Aquest fet es va tenir en compte a l’acte i el cap de colla va contractar segadors de Sant Jaume d’Enveja, el Poble Nou del Delta, Camarles i Sant Carles de la Ràpita.

De tot arreu
Els improvisats segadors d’ahir procedien d’arreu de Catalunya, fruit de la bona promoció que es fa de les Festes de l’Arròs, els més llunyans venien de Figueres (amb una bona representació), la major part procedien de diverses poblacions de Barcelona i Tarragona.

Després de la sega, els visitants van poder veure una demostració de batre l’arròs a pota, solejar, ventar i ensacar, a més de la construcció d’una garbera. La cantada i ballada de jotes no hi podia faltar ni tampoc la cuina tradicional del Delta.

Novetats
Una de les innovacions de la Festa és la durada que ha passat de ser només un diumenge a tot un cap de setmana. Dissabte tenia lloc la setena trobada de grups de ball de jota a Deltebre, organitzada per l’Ajuntament i la Colla Sardanista i de Jotes. Cal destacar la implicació de les entitats del municipi.

Comentarios
Multimedia Diari