Tortosa prepara una Cinta 2017 molt intensa i transversal

El renovat programa de les festes majors de la Cinta 2017 està replet d’activitats per seduir petits, joves i grans

25 agosto 2017 09:43 | Actualizado a 25 agosto 2017 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dijous, 31 d’agost, es donarà el tret de sortida a les festes majors de la Cinta de Tortosa, fins al dilluns 4 de setembre. El regidor de Festes de l’Ajuntament de Tortosa, Domingo Tomàs, assegura que es preparen uns dies de festa major intensos i transversals quant a ciutat, amb una programació atractiva, selecta i renovada, per atreure des dels més petits fins als més grans. 

Des de l’Ajuntament destaquen efusivament el concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, juntament amb Carmen París i la Banda Musical de Tortosa. «Una actuació extraordinària i una fusió que no podrem trobar en cap altre lloc», confirma Tomàs.

Tots els actes organitzats en el marc de les festes de la Cinta, per part de l’Ajuntament, són gratuïts. Aquests inclouen destacats concerts com el de Mishima, Pepet i Marieta, Aspencat o Joan Rovira, que actuaran durant aquests dies al Parc Municipal de Tortosa

Tomàs assegura que han intentat assolir una oferta variada, diferent de la dels municipis del voltant: «Tenim una festa major preparada perquè vingui gent de fora i que els d’aquí, gaudeixin». També es celebrarà, per als més joves i aquells que vulguin continuar la festa fins tard, la Festa Ràdio Tortosa, el diumenge 3.

Des del consistori asseguren que continuen treballant per aconseguir unes festes que fusionen l’adaptació als nous temps, sense perdre les tradicions de la ciutat. 

Tomàs afirma que en aquesta nova edició renovada de les festes majors de la Cinta, hi ha molta presència de la cultura popular. D’aquesta manera, destaca la presentació oficial per a tota la població de la tercera cucafera de la ciutat, restaurada recentment, que tindrà lloc el dissabte 2 de setembre. Com a novetat, el dilluns 4 es presentarà el nou nan del seguici popular, dedicat al folklorista Joan Moreira, «una tradició que volem mantenir, per a cada any, o cada dos anys, presentar un nou nan dedicat a un folklorista de la ciutat», assegura Tomàs.

El diumenge se celebrarà la diada castellera de la Cinta, amb la participació de formacions de gamma extra consolidada, com són els Castellers de Tortosa, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Castellà del Vallès. 

Com a acte previ a l’inici de les festes, aquest dissabte, 26 d’agost, tindrà lloc la proclamació de la reina i la reina infantil de les festes majors de la Cinta 2017, a les 19.00 h, al Parc Municipal de Tortosa. 

La nova cucafera de Tortosa
En el marc de les festes de la Cinta, es presentarà la restauració de la tercera cucafera de la ciutat. Fa aproximadament tres anys es va trobar als Jardins del Príncep l’esquelet de la tercera, i més gran, cucafera de Tortosa, que va quedar perduda amb el temps.

L’any 2015 l’Ajuntament de Tortosa, juntament amb la Colla Gegantina de Tortosa, es van comprometre a restaurar-la i retornar-la a la ciutat. «L’estructura té més de 100 anys i estava molt desgastada, tot i això, no vam voler fer-la nova, sinó que volíem conservar-la», corroborava l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. En un primer moment es va dur a terme la feina de recuperació de tot l’esquelet, i després, es va reconstruir el cap. Van decidir fer una còpia totalment idèntica a l’original, i el treball es va encarregar als restauradors especialitzats, Sergi Andreu i Anna Balart.

Andreu assegura que ha sigut una feina molt costosa, però que en tenir-lo acabat, va sentir una satisfacció immensa. Balart va ser l’artista que va aconseguir que la pintura quedés impecable, donant-li un toc antic, perquè tingués una aparença idèntica a l’original. Feia 70 anys que la cucafera gran no lluïa a la població, i per fi els tortosins i tortosines podran gaudir de tenir-la amb ells.

Comentarios
Multimedia Diari