El primer bus sense conductor de Catalunya es provarà a Reus

Es tracta d’un vehicle elèctric i sense conductor que es testarà en un circuït tancat al trànsit durant la fira exproReus, del 10 al 14 d’octubre

01 agosto 2018 18:33 | Actualizado a 03 agosto 2018 08:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus és una de les ciutats escollides per provar un nou sistema de transport públic, el bus autònom. Juntament amb Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sabadell, Girona, El Vendrell, Martorell i Vic, la capital del Baix Camp comptarà, durant una setmana, amb aquest peculiar vehicle elèctric que funciona de forma autònoma, és a dir, sense conductor. 

L’estada a Reus del bus permetrà conèixer els avantatges i les possibilitats de la mobilitat autònoma, a més d’incloure la circulació en proves d’un petit bus autònom en un circuit preestablert i restringit a qualsevol altre vehicle. De fet, segons ha informat l’Ajuntament reusenc, la prova pilot a Reus es farà en un circuit tancat al trànsit a la zona del Tecnoparc i coincidirà amb els dies de l’exproReus.

La idea, és que l’autobús faci de llançadora entre la parada de Reus Transport a la zona del Tecnoparc i l’entrada de la fira exproReus, entre el 10 i el 14 d’octubre. Amb tot, es preveu que pugui arribar a la ciutat uns dies abans per fer les proves adients i construir el circuit tancat pel que circularà. 

Tot plegat forma part del que s’anomena Gira Catalana del Bus Autònom. Aquesta mostra itinerant és una iniciativa de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i la Generalitat de Catalunya, amb la implicació de les vuit ciutats. 

La mobilitat del futur
L’objectiu d’aquesta gira és que la ciutadania pugui veure com funciona un vehicle d’aquestes característiques, com interactua amb la ciutat i entendre què comportarà la nova cultura de la mobilitat. Però també que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament.

Marc Arza, regidor d’Urbanisme de Reus i president de Reus Transport, l’empresa que gestiona el servei d’autobusos públics a la ciutat, assegura que «la prova servirà per veure com reacciona la gent. De fet, es farà una enquesta als usuaris per a veure què els preocupa i quins són els vicis i virtuts del nou sistema de transport». 

Arza explica que «el vehicle estarà una setmana a la ciutat. Els primers dies es definirà el circuït per on circularà i serviran perquè el sistema el memoritzi. Els cinc dies restants la gent el podrà provar». 

La idea és que el bus funciona de forma autònoma, però que en cap cas ho fa sense control humà. «Un enginyer acompanyarà als viatgers amb la possibilitat d’aturar el vehicle si correspon o per solucionar dubtes o incidències que es puguin generar», diu Arza. 

El regidor reusenc explica que la ciutat, en un futur, mantindrà amb tota seguretat les línies d’autobús que funcionen actualment. «Al final, el que tenim dóna servei a les zones amb més densitat de població», afirma. «En el futur, no és descabellat pensar que puguem mantenir l’actual traçat d’autobús però que ampliem, a zones menys concorregudes o amb menys demanda, un servei de transport a la carta que podria funcionar a partir de vehicles autònoms compartits». 

Comentarios
Multimedia Diari