Escola Montsant, 50 anys de pedagogia participativa

El centre està d’aniversari i des de l’any passat celebra un programa d’activitats mensual força fornit per tal de consolidar la gran fita

10 febrero 2018 09:04 | Actualizado a 10 febrero 2018 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cap a finals dels anys seixanta el terme proper a l’Escola Montsant de Reus va aplegar un seguit de famílies i mestres que es van arriscar a creació un centre educatiu, el qual donés servei a tots els infants de la zona, ja que pels volts d’aquella època, l’assortiment educatiu malauradament no era el mateix que en l’actualitat en la capital del Baix Camp. 

De tot plegat, ja fa qüestió de 50 anys i l’escola ha passat per nombrosos canvis que han anat consolidant una pedagogia d’allò més participativa, la qual defensa al seu capdavant durant l’exercici de direcció durant vuit anys en Fernando Ortega. «L’Escola Montsant va començar com a una cooperativa de pares, mares i mestres i fou un ens de caràcter privat en els seus orígens. Amb el temps, com en el cas d’altres centres, com ara La Mowgli, va lluitar per esdevenir una escola pública amb l’objectiu d’integrar-se a la xarxa, com la resta», detalla Ortega. Quan ha de descriure com se sent l’equip directiu, el professorat i tot l’alumnat sobre haver arribat a complir mig segle, Ortega argumenta que «és una data que parla de tots nosaltres. Defensem un sistema partidari de la concentració, la investigació i la cooperació. L’Escola Montsant és un centre petit si el comparem amb altres. Tots ens coneixem i som com una gran família. Tot plegat, tant l’espai com la quantitat d’infants, en són 225 en total, ens ha proporcionat un tret força distintiu que es nodreix d’una interacció positiva, molta familiaritat i una atenció propera». 

La potenciació dels valors

Tot i que a l’octubre de l’any passat, l’escola ja va celebrar l’aniversari amb un acte especial, el cap d’estudis del centre, en Josep Maria Esteban, corrobora que «l’altra gran festa serà a final de curs, el dia 8 de juny». Es pretén dur a terme una mena de revetlla amb unes actuacions dels diferents cursos que inclouen balls i un servei de bar on participaran les famílies dels alumnes de sisè de Primària. Vet aquí, un altre factor que potencien: la implicació de les famílies en tasques educatives. Sobre l’arribada de tants actes, el director opina que «està sent un repte que estem encarant com a una feina més, però amb un tret especial. Els nens i nenes estan aprenent a valorar moltes variables i el pas del temps és una d’elles», completa Ortega. 

Un altre dels factors que potencien des de l’ens educatiu és la implicació dels pares i les mares

D’altra banda, dins les parets de l’Escola no hi ha aturador. Tenen muntades un bon grapat de comissions per dur a terme les diverses activitats especials d’aniversari, però també per a la gestió de la revista del col·legi, la qual amb motiu dels 50 anys s’ha imprès en color. Un dels reptes de futur que també està liderat o ho estarà ben aviat és una agrupació responsable per a la millora del pati. «Malgrat ser petit, hem pensat a pintar jocs de pati, convertir les parets en pissarra i, fins i tot, crear un racó multisensorial de música. Ja més orientat a llarg termini, potser col·locar jocs nous». Una altra novetat serà la creació d’una geganta, acompanyada d’un llibre annex, dels quals se’n tindran més detalls més endavant. 

Comentarios
Multimedia Diari