La cultura de l’aigua i l’educació ambiental, línies estratègiques d’Aigües de Reus

23 febrero 2018 15:55 | Actualizado a 07 junio 2018 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’educació ambiental i la promoció de la cultura de l’aigua, especialment entre els més joves és una de les línies estratègiques d’Aigües de Reus. En aquest sentit, centenars d’alumnes participen anualment en alguna de les activitats i sortides proposades per reflexionar sobre els usos de l’aigua, els seus valors i la seva gestió. Les visites a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable i l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals són les activitats més sol·licitades pels centres d’ensenyament, d’acord amb la proposta plantejada per Aigües de Reus.

Totes les activitats d’educació ambiental proposades des d’Aigües de Reus tenen una vessant més general i una altra de més local. Així, es divulga el valor de l’aigua i es consciencia els alumnes de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs, però, alhora, se’ls explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants. Alhora, la proposta que es fa als centres d’ensenyament convida els alumnes a reflexionar sobre qüestions com ara: “Quina importància té l’aigua en el desenvolupament d’una societat?”, “Per què és important mediambientalment el consum responsable d’aigua?” o “Com ens ho hem fet a Reus per poder disposar d’aigua al llarg de la nostra història?”

En paraules del regidor delegat de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, “l’educació ambiental i la conscienciació ciutadana pel que fa a l’estalvi d’aigua, és una prioritat municipal que mai perdem de vista i el fet que Reus tingui un consum per càpita en consonància amb les recomanacions que fan tots els organismes internacionals demostra que tots plegats mirem de fer les coses de manera responsable”.

La visita més sol·licitada sempre acostuma a ser la de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), pensada per a alumnes de cicle superior de Primària, ESO i BAT i que planteja descobrir la instal·lació encarregada dels diversos processos de depuració de l’aigua, abans de ser retornada al medi en unes condicions adequades. La durada de l’activitat és d’una hora i trenta minuts, aproximadament.

Una altra de les visites amb més sol·licituds és la de la potabilitzadora d’aigües (ETAP). Amb una durada aproximada d’una hora i adreçada a estudiants de cicle superior de Primària, ESO i BAT, l’activitat vol donar a conèixer el funcionament dels sistemes de potabilització de l’aigua que arriba a la ciutat, així com la seva procedència, captació, emmagatzematge i consum per part dels reusencs i reusenques.

L’oferta d’activitats d’Aigües de Reus també inclou la visita a l’Espai Aigua, una exposició audiovisual guiada que ens introdueix en la importància de l’aigua al nostre planeta i a les nostres vides, adreçada als alumnes de cicle superior de Primària i ESO. El disseny de les activitats permet la possibilitat de fer la visita a dues instal·lacions d’Aigües de Reus en un mateix matí.

Finalment, l’oferta d’educació ambiental també ha incorporat, més recentment, una altra activitat divulgadora: un taller educatiu sobre la relació dels reusencs amb l’aigua, impulsat conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp i l’empresa Ans Educació. L’activitat mostra com des de l’edat mitjana els reusencs han necessitat l’aigua per poder regar els seus horts, o com durant el segle XIX, l’aigua provinent de les fonts solia estar no processada. Aquest projecte educatiu es desenvolupa a l’Espai Aigua, on, a través de gamificacions i dinàmiques participatives, els alumnes poden comprendre els interessos que l’aigua ha tingut en els diversos contextos socials al llarg de la història.

Comentarios
Multimedia Diari