Restauració respectuosa amb els records

El Museu treballa per recuperar l’estructura i complements d’un antic Bou de foc, que formarà part de l’exposició ‘Ara toca festa’

22 junio 2018 14:55 | Actualizado a 22 junio 2018 15:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’arribada imminent de Sant Pere a Reus ha permès que l’equip d’operaris del Museu Salvador Vilaseca de Reus, encapçalat per la restauradora Anna Miralles, faci un racó en la seva fornida agenda per restaurar un Bou antic de foc.

«Tot i que desconeixen la seva antiguitat, la peça, a l’hora de ser creada, no va ser concebuda per  durar molt de temps. Tenia una finalitat pràctica: combatre l’ús agressiu que significa estar en contacte amb el foc i ser susceptible als cops. Per assolir-ho, els materials no havien de ser d’una alta qualitat, sinó que havien de permetre la reparació i els canvis d’una forma fàcil», descriu el director del Museu de Reus, Marc Ferran. 

Els materials de l'antic Bou no havien de ser d'alta qualitat, sinó que havien de ser fàcils de canviar

La bèstia va ser trobada el setembre de 2010 al taller de les instal·lacions de la Pirotècnia Espinós, a la carretera de Castellvell del Camp, i va esdevenir un referent per a altres bous. Arran el seu descobriment i en veure el seu estat, des del Museu de Reus es va descartar renovar-lo per tornar-lo a fer sortir a la festa. L’estructura de fusta de pi estava malmesa, tot i que feia molt de temps que no es feia funcionar.

«A la part superior de l’esquelet de fusta, podem veure una marca de combustió d’alta temperatura, no de flama, a la qual la bèstia va estar exposada repetidament. Té un aspecte ennegrit perquè el Bou va sempre cobert amb un sac i una pell de paper-cartró, que havia de protegir els portadors del foc i les espurnes», continua el director del Museu de Reus.     

El procés de restauració no consistirà a refer el Bou, sinó «respectar la vida de l’animal». Que hi hagi taques de combustió a cap, potes, estructura i espinada demostra que la béstia va participar en rues de foc i cercaviles. Això és l’important. «El que farem serà consolidar l’estructura i, fins i tot, corregir la deformació del llom. No substituirem res. Deixarem que els efectes de l’ús que va tenir el Bou es mostrin i siguin evidents», afegeix.  

Que hi hagi taques de combustió a cap, potes, estructura i espinada demostra que la béstia va participar en rues de foc i cercaviles

La peça es consolidarà, desinfectarà i reajustarà perquè es mantingui. Pel que fa a la pell, s’hidratarà, ja que tant el sac com el paper estan ressecs i necessiten flexibilitat.

Aquesta part externa de la bèstia també es desinfectarà. Un cop restaurat el cap del Bou, aquest es col·locarà al cos i es mirarà de redreçar la posició de les potes de l’animal. «Crec que el més complex podria ser el procés d’hidratació, tot i que també s’han de treure les varilles de l’estructura de fusta perquè a l’hora d’acoblar la resta d’objectes no es malmetin», diu Ferran. 

Un cop finalitzat el procés de restauració, el Bou de foc s’afegirà a l’exposició ‘Ara toca festa’, al Museu d’Art i Història de la plaça de la Llibertat. «No sabem quan estarà acabada la restauració, però esperem que les festes de Sant Pere serveixin de reclam. Tenim una llarga llista de peces per treballar. Escollir una o altra va en funció del que sigui més urgent», conclou Marc Ferran.  

Comentarios
Multimedia Diari