Valls preveu 41 nous habitatges assequibles de lloguer al centre històric
La ciutat registra tres solars a la reserva de la Generalitat

El pany nord de la plaça de l’Oli és un dels àmbits que es reservaran en la propera convocatòria de la Generalitat.
Valls reserva tres solars del centre històric per a destinar-los a habitatge assequible. En total, aquests àmbits donarien cabuda a 41 pisos i, així, Valls dóna resposta a la primera convocatòria que ha obert la Generalitat per a la reserva pública de solars.
Aquests tres àmbits que l’Ajuntament vallenc presenta a la convocatòria es tracten de: els números 3, 5 i 7 del carrer Pouets (sis habitatges previstos); el solar que hi ha a la cantonada dels carrers Santa Marina i Sant Francesc, amb vuit pisos; i la promoció de l’àmbit de Sant Antoni i Santa Úrsula, amb un total de 27 habitatges. En aquest darrer cas, l’àmbit ja estaria encarrilat i en estudi per part de l’Institut Català del Sòl de la Generalitat i comptaria en dues parts: una amb 12 habitatge i una segona amb 15.
Amb la presentació d’aquests tres àmbits a la convocatòria de la Generalitat, per cada solar inscrit, el govern català atorgarà al promotor una subvenció. El mecanisme permet impulsar en aquests solars la construcció d’habitatge assequible de lloguer, amb un finançament de les promocions de fins al 100%. També es preveu que un mínim del 25% de tots els habitatges construïts es destinin a joves i que un màxim del 10% es reservin a famílies en situació de vulnerabilitat.
Fins a 62 habitatges
Més enllà d’aquests tres àmbits que Valls presenta a aquesta primera convocatòria, l’Ajuntament ja estudia dues zones més per incloure a la propera convocatòria prevista. Aquests serien, d’una banda, el pany nord de la plaça de l’Oli, on es preveuen 13 habitatges. Un àmbit «prioritari», destaca la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca. Del total de set immobles que conformen l’àmbit, tres ja són de l’Ajuntament i s’està treballant en l’expropiació dels quatre restants. D’altra banda, el consistori treballa en un segon solar per presentar en la següent convocatòria: el que hi ha entre els carrers Sant Antoni i Santa Margarida, amb capacitat per a construir-hi 8 habitatges, i que l’Ajuntament expropiarà en breu.
Entre els cinc solars (els tres presentats a l’actual convocatòria, i els dos per a la següent), Valls planifica la construcció de 62 habitatges protegits. Tots al centre històric, zona que «prioritzem», remarca l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré. «La recuperació del centre històric passa per molts aspectes», subratlla Farré, des de les polítiques de civisme, seguretat, a les de mobilitat, activitats culturals, així com el comerç i, especialment, l’habitatge. I és que «si volem un centre històric viu, el que hem de fer és que la gent hi visqui i, per tant, ens cal una gran aposta ferma en habitatge», exposa l’alcaldessa. «Hem de donar resposta a les necessitats reals», ha afegit també la regidora d’Habitatge, Natàlia Moncunill, que recorda dels dificultats per accedir a l’habitatge arran del seu encariment i, alhora, la precarietat laboral.

L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, amb les regidores Natàlia Moncunill i Sònia Roca.
Preu de lloguer inferior al preu de mercat
Les subvencions de la Generalitat als operadors públics i privats faran possible que els habitatges es puguin llogar a un preu inferior al preu de mercat de cada municipi. Per cada solar inscrit en la reserva pública, la Generalitat atorgarà al promotor una subvenció mensual equivalent al diferencial entre el resultat de multiplicar la superfície útil total dels habitatges construïts en aquell solar pel valor de 10,65 euros (valor que s’actualitzarà en cada convocatòria en funció de l’evolució de l’IPC) i la renda màxima que han de satisfer les persones llogateres, amb la garantia que estigui com a mínim un 20% per sota del mercat del municipi.
Un cop passats 28 anys des de la finalització de les obres, els promotors hauran d’ingressar un percentatge dels lloguers cobrats a un fons de la Generalitat. La finalitat és rescabalar les subvencions atorgades i compensar els municipis per l’aportació del sòl si han optat per encomanar a la Generalitat l’adjudicació del promotor.
Els ajuts s’aniran revisant al llarg dels 75 anys que dura la concessió per garantir l’assequibilitat dels habitatges, segons l’evolució del mercat i la sostenibilitat econòmica de les promocions. En el cas de solars en què el promotor hagi obtingut finançament de l’Institut Català de Finances, per cada solar inscrit a la reserva el promotor tindrà una subvenció durant 20 anys en forma de bonificació del tipus d’interès aplicable al préstec concedit. En el cas de la convocatòria d’enguany és d’1,5 punts percentuals.