Sant Antoni il·luminà els Tres Tombs de Valls

Uns 25 carruatges, 25 carros més de recreació històrica i uns 70 cavalls muntats han participat avui en la festa

16 enero 2022 11:31 | Actualizado a 17 enero 2022 06:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Potser pel fet que Valls obre sempre la temporada oficial dels Tres Tombs, sigui perquè la capital de l’Alt Camp té la tradició molt arrelada –amb una Societat de Sant Antoni que organitza aquesta festa des del 1980–, o perquè simplement la gent tenia ganes de tornar a sortir al carrer a gaudir d’una tradició.

El cert és que bona part dels carrers per on va passar la comitiva de cavalls, carruatges i carros estava plena de gent amb ganes de tornar a gaudir d’aquesta festa. Uns Tres Tombs de Valls que enguany presentaven diferents novetats, a part que tots els participants havien de portar mascareta.

El recorregut era més curt. I també els tres tombs es van fer més ràpids. La presència de la lluminària per a les Decennals a la zona del carrer de la Cort va fer que no passessin per aquest indret tan cèntric.

I que, de retruc, no fessin la impressionant baixada i corbes des de la plaça del Blat cap el carrer Major, on les carrosseries i els que les guien han de fer un gran exercici per conduir el carro per bon camí, per la qual cosa han de passar un per un, la qual cosa fa endarrerir la comitiva.

Tant al principi com al llarg del recorregut, un veterinari es va encarregar de vetllar i certificar que els animals estiguessin bé. Tots estaven perfectes. L’únic que sí que tres participants que volien sortir en els Tres Tombs no ho van poder fer perquè no estaven inscrits, un dels requisits que s’ha posat també en pràctica enguany a les comarques de Tarragona.

Uns 25 carruatges, 25 carros més de recreació històrica –10 d’ells de la Societat Sant Antoni, deu més de la col·lecció de Cal Xolo i cinc vinguts de fora– i uns 70 cavalls muntats van fer el recorregut assenyalat. Entre els participants havia les dues novetats d’aquesta edició: la rèplica d’un carro funerari de 1872 –que servia per enterrar nens, monges i verges– i un altre que transportava un aljub –fa un segle servia perquè els animals beguessin al mig del camp–.

Precisament, per a ser més fidels en la recreació històrica –un dels tres punts acordats per la Coordinadora de Tres Tombs de les Comarques de Tarragona– es va canviar l’ordre dels participants. Obria la comitiva la bandera i el penó –que eren portats pels Traginers de Montblanc–, li seguien Sant Antoni, els carros, carruatges, cavalls muntats i finalment el carro gran de l’associació.

Tània Guasch, relacions públiques de la Societat Sant Antoni, apuntava al Diari que l’entitat organitzadora estava molt contenta de com havia anat tot. «Tothom ha entès molt bé el tema de les inscripcions prèvies», tot i que són conscients que tenen temes pendents per als propers anys, com ara «el control de la vestimenta fora de la recreació històrica. «Enguany no ho hem pogut controlar com haguéssim volgut».

Per això, assegura que s’intentarà millorar de cara als propers anys, i que «els protocols estan per adaptar-los a la realitat i canviar-los». Però del que estan segurs és que els Tres Tombs d’enguany a Valls marcaran un inici en la manera de muntar i organitzar aquests esdeveniments.

Comentarios
Multimedia Diari