76 colles ja s'han inscrit en la trobada castellera de les Decennals de Valls

Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró han declinat assistir-hi. L'acte tindrà lloc finalment al passeig de l'Estació, el dia 30 de gener

12 enero 2022 18:09 | Actualizado a 13 enero 2022 06:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan manquen pràcticament dues setmanes perquè comencin les Festes Decennals 2021+1 a Valls, un total de 76 colles castelleres ja han confirmat que assistiran a la trobada que està prevista per al diumenge 30 de gener al passeig de l’Estació, el nou indret que s'ha donat a conèixer avui. El mateix dia en què, a través de les xarxes, dues colles de castells de gamma extra van anunciar que no aniran a l’acte. Són Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró.

Després de la reunió de dilluns a la nit de la Comissió Xiquets de Valls –formada per les dues colles vallenques i la Fundació Festes Decennals–, es va decidir un canvi d’escenari de la trobada castellera. Si inicialment s’havia previst l’aparcament de l’Hort del Carme –d’uns 5.000 metres quadrats– finalment serà el passeig de l’Estació, que duplica la superfície.

L’alcaldessa, Dolors Farré, destacava que si inicialment ja havien posat més mesures de les que marcava la normativa, aquest canvi ho demostra encara més. “Hi haurà un ordre d’entrada de les colles i tindran la ubicació on s’han de col·locar cadascuna. És un indret on hi ha moltes entrades i sortides i, per tant, els accessos són amplis. Es comptarà amb un servei de megafonia que en tot moment anirà dient les mesures que s’han de prendre”, relatava Farré.

Agraïa a totes les entitats i col·lectius que vetllen perquè la trobada sigui possible “i molt especialment al doctor Antoni Trilla –cap de medecina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona–, que durant aquests dos anys ens ha anat assessorant amb els passos que havíem d’anar fent per les festes”.

El gestor cultural

El gestor cultural de l’Ajuntament, Jordi Bertran, va seguir la mateixa línia que l’alcaldessa sobre el canvi d’ubicació de la trobada. “Hi ha la possibilitat de posar tres colles: una al passeig central i una altra a cadascun dels dos laterals”. Va assegurar que després de parlar amb Protecció Civil, la Policia Local i el departament de Salut “ningú ha posat cap problema”.

Bertran va recalcar que es tracta d’una trobada, una diada no competitiva. Recordava que quan es va fer per primera vegada, per les Decennals de 1981, ell pertanyia a la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona “i vam decidir fer només un pilar. I es va permetre”. Es va posar el mínim del pilar de quatre perquè així ho van demanar la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i la Unesco, “menys s’entenia una altra manifestació que no era castell”.

Respecte les colles que han declinat no venir a la trobada, el gestor cultural va recordar que “la primera explicació formal de com es farà la diada es fa aquí –avui quarts de dues de la tarda–, perquè l’acord es va prendre dilluns a la nit. Sé que va haver-hi filtracions, però nosaltres encara no ho hem comunicat oficialment a ningú i ara ho direm a les colles”. De totes maneres, és conscient que “el món casteller és plural i divers” i que “hem de respectar que cada plaça és sobirana”.

La Coordinadora

Des de la CCCC, el seu president, Pau Camprovín, remarcava també la seguretat de la trobada: “Hi ha un protocol que s’ha validat i es compleixen totes les condicions necessàries per portar a terme aquesta actuació. Animem a les colles que actuïn amb responsabilitat i amb el seu tarannà”. Recordava que, legalment, les colles poden portar a terme la seva tasca i els seus assajos amb l’única limitació del 70 per cent en l’aforament en els seus locals”.

La Joves

La presidenta de la Colla Joves Xiquets de Valls, Montse Solé, començava la seva intervenció anunciant que ells aixecarien un pilar: “Entenem que cal vetllar no solament per la seguretat pel que fa als contagis sinó per fer castells amb les màximes garanties”.

En aquest sentit, indicava que “sense assajos en condicions és molt difícil fer castells. No dubtem en cap moment que els actes que es facin al voltant de les Decennals, i en concret en el tema dels castells, es vetlli per la màxima seguretat. Però necessitem d’assajos per minimitzar i evitar els riscos”, a la vegada que feia una crida perquè a la trobada s’hi sumin el màxim nombre de colles.

I què faran per l’actuació del 2 de febrer? No es va voler mullar: “És difícil plantejar-se els assajos sense saber quina és la resposta que hi haurà”.

La Vella

Albert Martínez, cap de colla de la Vella dels Xiquets de Valls, feia una forta defensa de la seguretat a l’hora de fer castells. “El lloc més segur per no agafar la Covid és en un assaig de la colla, perquè la seguretat amb la qual entres i la responsabilitat que tenim els castellers quan ens agafem de la faixa i a la camisa segurament que no la té ningú. Allà no es treu ningú la mascareta”.

La colla no ha començat encara a assajar, “perquè comences a fer trucades i et diuen que millor que aquesta setmana no. Cap problema. No ho hem fet durant dos anys. L’important és ser-hi”.

Martínez deia que li faria molta il·lusió que les colles que han declinat venir a Valls s’ho replantegin. Sobre quina serà l’actuació de la colla, va dir que tot dependrà dels assajos. Respecte l’actuació del dia de la Candela, va dir: “Si poguéssim arribar a tres castells i el pilar seria l’ideal. Jo crec que sí. Però veurem com està la situació”.

Reflexió final

L’alcaldessa va fer una reflexió final: “La Trobada de Colles Castelleres és un acte molt especial, molt simbòlic, perquè s’escauen les nostres festes decennals. Però a més és un acte emblemàtic i singular, perquè després de dos anys en que s’ha hagut d’aturar l’activitat castellera, serà una jornada en que totes les colles del món casteller i dels Països Catalans podran venir aquí a la ciutat a fer el seu pilar, el castell que vulguin fer. Serà també un moment de retrobar-se”. Per això, va subratllar que com a alcaldessa “és un orgull que el món casteller ens pugui visitar una vegada més per les festes decennals”.

Comentarios
Multimedia Diari