Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

80.000 euros de subvencions per a rehabilitar edificis del centre històric a Valls

Aquesta setmana s’obre una nova convocatòria, que acull obres fetes entre l’octubre de 2022 i el setembre de 2023

19 septiembre 2023 20:14 | Actualizado a 20 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Valls obre aquesta setmana una nova convocatòria de subvencions per a rehabilitar edificis del centre històric, una acció que ha permès actuar en 58 habitatges en els darrers cinc anys. La principal novetat d’aquesta edició és que la partida municipal ha augmentat fins als 80.000 euros, segons va afirmar la regidora d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca.

«El 2022 han estat subvencionats un total de 13 immobles. Ha sigut una convocatòria que ha anat evolucionant durant aquests anys, des de la partida de 25.000 euros el 2018 fins als 80.000 euros d'ara». Podran demanar la subvenció totes aquelles obres que s’hagin portat a terme entre l’1 d’octubre de 2022 i el 30 de setembre de 2023.

Revitalitzar el centre històric

Una de les obres més destacades del 2022 va ser la rehabilitació de la façana de Ca Lleonart, un edifici històric situat la plaça dels Alls. Aquesta actuació va merèixer el Premi a la Salvaguarda al Patrimoni 2023 de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV).

La línia de subvencions de l’Ajuntament vol «contribuir al finançament de les obres de rehabilitació de façanes o adequació d'instal·lacions comunes dels edificis per adaptar-se a la normativa vigent».

També comprèn les accions interiors com millores de l'habitabilitat, enderrocs, consolidació i recuperació dels immobles. En aquest sentit, Roca va assegurar que «estem cada vegada més a prop de la situació que voldríem». Durant la passada legislatura es va realitzar una diagnosi al centre històric, on es va analitzar que el 40% dels edificis està en bon estat i un 23% en molt mal estat.

Aquest últim percentatge representaria, per una banda, un total de 55 immobles en estat molt greu, als quals ja s’han començat a fer obres d’execució. D’altra banda, la resta són 176 edificis que tenen deficiències importants. La regidora d’Urbanisme va apuntar que han estudiat un total de 995 edificis i que amb la diagnosi s’intensificarà la inspecció d’expedients a propietaris pel mal estat de les edificacions.

Per la convocatòria del 2024, l’Ajuntament de Valls està treballant en ampliar l’àmbit dels immobles subvencionables. A banda dels edificis situats a l’interior del tomb de muralles, també s’hi podran acollir actuacions de l’entorn més proper al barri antic.

De cara a l’any vinent

Com a novetat per a l’any que ve, també s’ha establert una bonificació del 95% de l’Impost de Béns Immobles per a tots els habitatges impulsats per iniciatives cooperativistes amb finalitats socials que es construeixin al centre històric.

Des de l’Ajuntament van comentar que aquestes subvencions es complementen amb els ajuts fiscals que s'apliquen des de fa cinc anys. Les ordenances fiscals estableixen la gratuïtat de l'impost de construccions i obres, amb un 95% de bonificació a les actuacions del centre històric, béns culturals d'interès nacional (BCIN) o local (BCIL) de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari