Alcover aposta pel turisme amb la remodelació del Raval i el Molí de Dalt

Les obres començaran la primavera i permetran ampliar les rutes visitables que organitza el Museu

31 diciembre 2020 18:20 | Actualizado a 01 enero 2021 07:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Alcover vol potenciar encara més el turisme de cara enguany amb dos projectes que considera claus per poder donar uns atractius més als visitants. Per una part hi ha la urbanització del Raval del Carme, una part no desenvolupada de la muralla i que preveu que podria amagar dues torres que fins ara no han sortit. I en segon terme s’habilitarà part del Molí de Dalt, a Mas de Forès, per tal que pugui servir per realitzar interpretacions del patrimoni natural del municipi, segons recalca al Diari l’alcalde, Robert Figueras. Amb aquestes dues inversions, considera que el municipi dona un pas més i aposta amb més força pel turisme de qualitat.

La reforma del raval del Carme va lligar al projecte ‘Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra’, on vuit municipis de la comarca, sota els auspicis del Consell Comarcal, han impulsat aquest projecte de recuperació d’edificis o espais del patrimoni històric, arquitectònic i cultural i, a la vegada, desenvolupar una oferta turística singular.

«Des del Museu ja es fan diferents visites guiades dins el nucli històric. Però quedava una part de la muralla perquè no està desenvolupada», recorda l’alcalde. L’objectiu és urbanitzar aquest raval del Carme perquè s’assembli a la resta del nucli antic «i posar en valor els elements històrics».

El Departament de Cultura de la Generalitat ha confeccionat un estudi per identificar tota l’antiga muralla. Quan fou construïda al segle XIV tenia 18 torres, de les quals actualment només se’n troben quatre. Dues estan situades al costat del Portal de Sant Miquel, a l’avinguda de Montblanc: la de Ca Ballester –també coneguda com d’en Girona o antigament dels Tins– i la de Ca Tatxó –restaurada el 2010 i que abans rebia el nom de torre del Rec–. Ambdues van passar a ser habitatges.

En el tram del raval del Carme havia dues torres que ja no es veuen. Amb les obres es preveu documentar la zona i oferir al visitant un atractiu més per complementar la seva visita a la zona medieval. Els treballs, que porten per nom ‘Foment de la ruta urbana, de gran valor cultural i arquitectònic, pel nucli antic d’Alcover’, que està lligat al projecte Feder.

A la Vall del Glorieta

La segona gran aposta pel turisme passa per frenar la degradació del Molí de Dalt, a Mas de Forès. «Hem d’intentar preservar el nostre patrimoni», recalca Robert Figueras. Es tracta d’un edifici en un estat molt precari, situat al costat del riu Glorieta, una zona d’antics molins paperers.

El projecte, que rebrà diners dels departaments de Cultura i Empresa i Coneixement de la Generalitat, contempla refer tota la teulada –que té grans forats– i els trespols interiors. «Volem habilitar només la planta superior, la cinquena, que serà diàfana. Servirà per donar a conèixer totes les accions que es donen en aquesta finca per part de la Fundació Ginac». Aquesta gestiona Mas d’en Forès, on hi ha un grup de persones amb discapacitat que fan el control d’accés a l’aparcament i que en el futur portaran també el manteniment de la sala polivalent, que serà un apèndix del Museu Municipal.

Visites a les pedreres

Actualment, el Museu ja organitza visites a les pedreres de Mont-ral i Alcover. Cal recordar que la vall del Glorieta era la costa occidental del mar de Tetis, on s’habn trobat fòssils marins del triàssic. «Què millor que poder utilitzar un espai físic del Molí de Dalt per poder fer certes interpretacions del nostre patrimoni natural, com és la vall del riu Glorieta», assegura l’alcalde. Afegeix que «no volem desvirtuar el molí. Pretenem que quan entris puguis visualitzar com era el molí 1.200 anys enrere, amb els telers penjats i com el paper s’assecava».

Robert Figueras diu que el projecte està ja redactat. Aquesta obra començarà paral·lelament amb la del raval del Carme; s’espera que durant la primavera. Però mentre el Molí de Dalt té un termini d’execució entre sis i set mesos, la del raval és entre quatre i cinc, per la qual cosa la primera acabarà una mica més tard.

Finalment, l’alcalde ressalta que «turísticament, Alcover no té problemes, en tenim bastant, però volem aconseguir l’excel·lència».

Comentarios
Multimedia Diari