Alcover sancionarà les conductes incíviques a la Vall del Glorieta

L’Ajuntament ha aprovat una ordenança de civisme que permetrà regular els comportaments dels visitants a la zona

26 enero 2021 19:00 | Actualizado a 27 enero 2021 06:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Vall del Glorieta és un dels paratges naturals més visitats de l’Alt Camp. Quan fa bon temps i, especialment, els caps de setmana, és habitual veure una gran quantitat de cotxes a la zona o excursionistes que transiten els seus camins. Aquest indret ha arribat a un punt de massificació, que s’ha intensificat amb la pandèmia, ja que moltes famílies han optat per fer activitats a la natura en detriment d’altres en llocs tancats.

Aquesta afluència de gent, també ha comportat conductes incíviques d’alguns visitants, que no respecten l’entorn i llencen escombraries. L’Ajuntament d’Alcover fa temps que treballa per rebaixar el mal de cap que suposen les aglomeracions de gent a la zona. De fet, l’estiu passat ja es van fer accions puntuals per incrementar les restriccions d’accés.

Ara, el consistori acaba d’aprovar inicialment una nova ordenança de civisme que regularà aquests comportaments i sancionarà les persones que no compleixin amb la normativa establerta. «Era imprescindible posar solucions, havíem de reglamentar-ho i que l’Ajuntament tingués força quan es fan accions que no són adequades a la vall», explica al Diari l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras.

Comportaments sancionables

Alguns dels comportaments que ara quedaran regulats són respectar l’entorn no llençant deixalles, no fer foc, no anar amb vehicle motoritzat en dies d’alta massificació o quan hi ha risc d’incendi, es prohibeix la circulació d’autobusos o vehicles d’alt tonatge, no es podrà estacionar en tot el camí, el bany quedarà restringit en determinats trams o es prohibeix l’acampada, entre d’altres coses. L’incompliment d’alguns d’aquests punts comportarà sancions que poden oscil·lar dels 750 als 3000 euros.

Aquesta ordenança afecta el conjunt de la vall, des del seu naixement, a les fonts del Glorieta al municipi de Mont-ral, fins a la seva desembocadura al riu Francolí, amb una distància aproximada de 12 km i prop de 400 hectàrees.

Per detectar aquestes infraccions, Alcover dotarà la zona de vigilància municipal i si no és suficient «agafarem personal extern», explica l’alcalde. Tot i això, la situació òptima seria poder treballar colze a colze amb la Generalitat i «demanem que ens donin suport amb Agents Rurals o Mossos d’Esquadra perquè tinguin presència a la vall i intentin fer complir les normes tenint en compte l’ordenança», afegeix.

«Amb això no volem dir que no vingui ningú a la vall, sinó que la gent sigui respectuosa amb l’entorn, que la zona estigui regulada i que si es massifica, no es deteriori, és un bé que tenim i no volem que acabi essent un lloc on no es pugui ni passejar», afirma Figueras.

L’ordenança de civisme s’ha aprovat inicialment en el darrer plenari de l’Ajuntament d’Alcover. «S’ha fet per consens de poble, està treballada amb tots els partits del plenari per unanimitat», recorda l’alcalde. El document entrarà en vigor cap al mes de març, coincidint amb l’arribada del bon temps i la pujada d’afluència de visitants a la vall. Figueras espera que això pugui servir com a mirall per a altres municipis que tenen la mateixa problemàtica.

Comentarios
Multimedia Diari