Arriba el flaire de la ceba tendra

L’edició número 40 del certamen tornarà a portar avui a les places de la capital de l’Alt Camp els tres concursos tradicionals de la celebració: el de menjar calçots, el de salsa de la calçotada i el de cultivadors

22 enero 2022 19:30 | Actualizado a 23 enero 2022 06:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’olor a ceba tendra cuita a les flames tornarà aquest matí a envair l’ambient de la ciutat de Valls. Un any més, i van 40, la capital de l’Alt Camp es refermarà com a epicentre d’un àpat que cada any atreu milers de visitants en la tradicional Festa de la Calçotada, un plat cent per cent local que van començar instituir inicialment tres restaurants de la ciutat però que, amb els pas dels anys, s’ha popularitzat i estès a tota la comarca i fins i tot a d’altres.

Però, tal com diu la tradició, una bona calçotada ha de tenir com a teló de fons la serralada de Miramar, com a escenari una masia vallenca i com a platea la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós –de 74 metres d’alçada, el més alt de Catalunya–. Amb aquesta premissa, la Festa de la Calçotada torna avui a Valls amb els tres concursos que s’han fet ja tradicionals en els darrers anys: el de menjar calçots, el de salsa de la calçotada i el de cultivadors. El primer, potser per la seva idiosincràsia, és el que darrerament aixeca més expectació per la gran quantitat de calçots que algunes persones poden arribar a menjar-se. Un certamen que enguany arriba a l’edició número 36. Començarà a la una de la tarda a la plaça del Pati i les inscripcions ja estan tancades. Durant tres quarts d’hora, una vintena de participants tractaran de menjar no solament el màxim número de calçots sinó el major pes –que és el que es té en compte–.

Per animar la festa, especialment als més petits, una cercavila amb gegants, ball de gitanes, grallers i Mulassa recorreran els indrets més cèntrics a partir de dos quarts d’una.

Per a aquelles persones que vulguin aprendre a coure aquesta ceba dolça ho podran fer observant els experts com ho fan a la plaça de l’Oli des de les deu del matí. Una bona flama de redoltes de cep, una gran graella i els calçots a coure.

A la venda

I per a qui li agafi gana es posaran a la venda entre 1,500 i 2.000 degustacions al Pati. Cadascuna tindrà 12 calçots, una terrina de salsa, una botella petita de cava, pa, pitet de roba, taronja, una botella d’aigua i postres. Els tiquets es podran adquirir al Pati, a la zona de la plaça del Quarter i a la Font de la Manxa. L’àpat es podrà menjar a les taules que l’organització muntarà a les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta i al carrer Sant Pere (davant de la Biblioteca Carles Cardó). I si un vol acompanyar-ho amb carn, llonganissa o botifarra comprada als establiments que estaran oberts ho podrà coure a les brases que estaran disponibles a la plaça de l’Oli.

I per als que vulguin anar de restaurant, un total de quinze establiments col·laboraran amb la Festa de la Calçotada. La majoria estan a la comarca de l’Alt Camp, però també un de Montblanc i un de Vilallonga del Camp. Les previsions és que tots tinguin ple o quasi ple, per la qual cosa es recomana trucar abans i intentar reservar taula.

Comentarios
Multimedia Diari