Belltall, l'últim reducte català de l'all comercial tradicional

L'estudi de l'investigador Joan Casals confirma que l'all de Belltall "és l'única varietat genuïna de Catalunya amb finalitats comercials"

29 noviembre 2021 15:22 | Actualizado a 29 noviembre 2021 15:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Belltall (Conca de Barberà) és "l'últim reducte a Catalunya de l'all tradicional amb finalitats comercials", ha explicat l'investigador Joan Casals, després d'un estudi de la Fundació Miquel Agustí -que dirigeix- sobre aquesta varietat d'all.

L'estudi el va encarregar l'Agrupació de productors de l'All de Belltall i el va finançar l'Ajuntament de Passanant i Belltall, amb "l'objectiu de seguir posant en valor el nostre all", assenyala a Efe la seva presidenta, Montse Sánchez.

L'Agrupació aglutina una quinzena de productors en un poble fronterer entre Tarragona i Lleida, dispersat en diverses entitats que sumen poc més de 150 habitants i una tradició de més de tres segles a conrear l'all de manera artesanal.

L'estudi confirma que l'all de Belltall "és l'única varietat genuïna de Catalunya amb finalitats comercials", postil·la Casals, també professor de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes-Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L'all de Belltall és molt apreciat perquè, segons Sánchez, a més de la seva textura i sabor característics, dura un any sencer en perfectes condicions.

La investigació -resumeix Casals- ha determinat que aquestes qualitats obeeixen a les condicions de la zona, sobretot a un microclima propi gràcies als seus 800 metres d'altura.

D'una banda, s'ha comparat aquest all amb una quinzena de varietats i, per l'altre, s'ha comparat les condicions de cultiu plantant exemplars de Belltall a Viladecans (Baix Llobregat), que han resultat ser de qualitat inferior.

A més, agrega Casals, la Fundació col·labora amb el centre tecnològic Eurecat en un altre estudi, encara en marxa, sobre les propietats nutricionals i nutricèutiques (beneficioses per a la salut) de l'all de Belltall.

Històricament, a Catalunya es produïen múltiples varietats d'all, però el cultiu va anar decaient de tal manera que ja solament es conserva en aquesta zona i Casals creu que és "gràcies a l'obstinació de les seves gents, es nota que ho senten com una cosa pròpia".

L'Agrupació treballa en diversos projectes perquè l'all de Belltall torni a donar vida al poble, com "un banc de terres municipal vinculat a habitatge social" i "col·laboració amb l'Escola Agrària de Tàrrega", avança la presidenta. 

Sánchez confia en el "gran recorregut" d'aquest all genuí perquè "té molta demanda que no podem cobrir en ser pocs productors". 

No obstant això, també resol: "Necessitem més suport de les administracions, més quan saben que la despoblació rural és un problema molt greu".

Comentarios
Multimedia Diari