Cabra del Camp tindrà 87 hectàrees amb més de 100.000 panells solars

La Generalitat ha donat llum verda a aquest projecte, que es veu amb molt bons ulls des de l’Ajuntament del poble

18 enero 2021 19:01 | Actualizado a 19 enero 2021 06:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat ha donat llum verda al projecte de 87 hectàrees de plaques solars a Cabra del Camp, a l’Alt Camp. La Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori ha emès un informe favorable condicionat, supeditat a redimensionar la instal·lació que afecta tres termes més, el Pla de Santa Maria, Alió i Puigpelat, on hi ha una subestació elèctrica. Amb poc més d’un miler d’habitants, Cabra del Camp rep amb els braços oberts aquesta planta fotovoltaica. El municipi lloa les bonances del projecte, promogut per Merlot Solar SL, i assegura que no malmet el territori. Si compleix els condicionants urbanístics i mediambientals de la Generalitat, les obres podrien començar en un any i mig.

La promotra planteja una planta de 87,5 hectàrees en dues grans peces de parcel·les de conreus de secà -en bona part, terrenys abandonats-, propers a l’autopista AP-2 i la urbanització Mas del Plata, composta per 111.105 panells solars, amb 2.058 seguidors solars.

A més, la planta tindrà una sala de control i oficines, un magatzem, caseta de control d’accessos, zona d’aparcament, sistema de vigilància per càmeres i tancament perimetral de malla de 2,5 m metres d’alçada. L’accés es farà per camins agrícoles que es condicionaran si és necessari per al trànsit. També es preveu la línia d’evacuació d’11 quilòmetres fins a Puigpelat.

La Ponència ha emès informe favorable condicionat i resol que «la viabilitat del projecte resta condicionada a millorar la implantació sota el criteri de proporcionalitat i de respecte amb la matriu biofísica del territori, en el benentès que pot ser necessària la seva reducció».

A partir d’aquí, insta que l’informe d’impacte ambiental inclogui altres possibles alternatives per evacuar l’energia i adapti la dimensió de l’actuació al model parcel·lari i estructura del paisatge predominant de l’entorn, entenent aquests elements «com un valor a preservar». També demana alternatives sobre el tancament perimetral de la planta i que, en cas de ser imprescindible, no suposi cap perill per a la fauna de la zona, com l’àliga cuabarrada.

A la vegada, demana un estudi detallat de la fauna, mesures per afavorir la biodiversitat, respectar al màxim possible de les taques boscoses existents a l’àmbit i, en la mesura del possible, fer plantació per potenciar-ne de noves, i adoptar mesures per a la correcta inserció de la planta en el paisatge. També posa sobre la taula les sinèrgies i l’impacte acumulatiu amb un altre parc solar fotovoltaic proper, Almenara Solar, amb el qual es volen compartir instal·lacions.

L’Ajuntament, a favor

Les consideracions ambientals no preocupen l’Ajuntament de Cabra, que té un posicionament favorable al projecte.

Segons el regidor d’Urbanisme, Miguel Castañón, la promotora  s’avenia a signar un conveni per deixar constància de compromisos, com l’ocupació laboral que generarà, amb una cinquantena de llocs de treball durant la construcció de la planta i una plantilla fixa de cinc persones un cop entri en funcionament. L’Ajuntament està decidit a aplanar el camí a la promotora perquè s’implanti al territori. «Els ho facilitarem perquè tirin endavant, els pagesos amb els quals negocien estan molt contents amb el tracte, és energia neta i ens proposen el sistema ‘agrivoltaic’, combinant fileres de plaques solars i conreu», afirma.

Comentarios
Multimedia Diari