Candela, un espectacle casteller per a tots els públics que arriba a Valls

Teatre per a tothom. Els més menuts van gaudir ahir de la preestrena de ‘Candela, la de la colla dels estels’, que avui torna a representar-se pel públic escolar

21 octubre 2021 18:30 | Actualizado a 22 octubre 2021 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Rialles, silencis, crits per donar un cop de mà als actors... Diversos infants de les escoles de Valls van poder gaudir ahir de la preestrena de l’espectacle Candela, la de la colla dels estels al Teatre Principal. Allà van descobrir en primícia la història de la petita protagonista, una nena de sis anys que té el somni de ser castellera.

La Rat Cebrián i en Joan Reverté porten tot el pes de l’obra fent diverses veus, canvis de vestuari i manipulant la titella que representa la Candela, la nena protagonista. «És una peça complexa per nosaltres però hem volgut fer un espectacle molt dinàmic, en el quan no te n’adonis i ja hagi acabat», explica al Diari Rat Cebrián, que també ha escrit l’obra comptant en tot moment amb la implicació de Reverté.

Complicitat del públic

Només escoltar la veu de la petita Candela, els assistents van esclatar de riure en sentir com parla amb el seu pare. També van ser còmplices alhora de vestir a la petita titella de castellera, anomenant totes les peces de roba que es necessiten per anar a plaça.

Aquest espectacle ha estat creat per a la Fira de Santa Úrsula que s’està celebrant aquests dies a Valls i vol captivar petits i grans i ho farà especialment amb els amants dels castells. «Volem que la gent pugui vibrar, que tothom en tregui la seva història», diu Cebrián. Les músiques que apareixen han estat creades especialment per a la història, igual que el vestuari i els decorats. «Tot ha estat una feina en equip amb en Joan, els dos hem pogut fer realitat l’espectacle, mai abans havíem treballat plegats», manifesta la creadora.

«Penso que hem fet una petita meravella. Hem volgut cuidar tots els detalls, els valors que es transmeten són molt bonics i necessaris, com el fet de perseguir il·lusions costi el que costi», afegeix. Aquests valors, van molt alineats amb els dels castells, ja que es repeteixen expressions com la de ‘fer pinya’, la perseverança o treballar per un objectiu comú, entre d’altres.

La il·lusió de la petita Candela es contraposa amb l’actitud dels seus pares, molt sobreprotectors, que no entenen que el seu somni sigui el de pertànyer a una colla castellera, amb el ‘perill’ que això comporta. «Fem un retrat exagerat dels pares», confessa Cebrián, però que troba el punt d’equilibri amb els desitjos de la petita protagonista. La història va creixent conforme avança l’espectacle i passa de les quatre parets d’una casa a l’emoció d’una plaça en una diada castellera. La cirereta la posa la veu en off de l’actor Joan Crosas en un dels moments més àlgids de l’obra on, ahir, es va fer el silenci entre el públic. «És un moment molt contundent i profund», explica la creadora.

L’obra té una durada de 50 minuts, bon ritme i moments de tot tipus. Avui, el públic escolar de Valls que ahir no va anar al teatre, podrà descobrir aquesta senzilla història que barreja valors i emocions. Demà dissabte, a les sis de la tarda, serà el torn de l’estrena oficial, on hi podrà assistir la resta de públic.

Comentarios
Multimedia Diari