Más de Camp

Carlos Blázquez: «A l’Alt Camp podem tenir un foc de sisena generació»

Entrevista. El nou responsable ha treballat a campanyes d‘estiu i amb els GRAF. Senyala que els propers mesos poden ser complicats per la sequera acumulada perquè els boscos estan secs

ÀNGEL JUANPERE

Whatsapp
Carlos Blázquez reconeix que quan va anar per primera vegada a un servei va veure que havia trobat la feina que li agrada. FOTO: ALBA MARINÉ

Carlos Blázquez reconeix que quan va anar per primera vegada a un servei va veure que havia trobat la feina que li agrada. FOTO: ALBA MARINÉ

Quina ha estat la seva trajectòria professional

El meu primer destí com a auxiliar forestal va ser el parc de Tortosa. Després vaig anar al de Montblanc i finalment al de Valls. Treballava els estius i la resta de l’any vaig estudiar Empresarials. Quan vaig aprovar les oposicions al cos, vaig estar cinc anys al partc de Reus. Després vaig ascendir a caporal i vaig anar a l’Ametlla, per tornar a Reus. I l’any passat vaig pujar a sergent. Tinc la plaça en propietat a Tarragona. I entre mig de tot vaig ser bomber de l’Aeroport de Reus.

Algú de la seva família és bomber?

No. Jo vaig començar per casualitat. Anava a un gimnàs i entrenava amb un company. Em va dir que li havien informat que sortien unes places per fer la campanya d’estiu de forestal i vam anar a provar. I vam entrar tots dos. La veritat és que des del primer moment que vaig muntar a un camió amb les sirenes vaig veure que això era el meu.

Quan va començar a treballar de bomber, es va ficar com a meta arribar a sergent o un càrrec més alt?

Sí. Jo tenia titulació per presentar-me a sotsinspector. Tenia clar que volia estar a l’escala executiva.

En la seva carretera professional, quin ha estat el servei més dur que li ha tocat estar

El primer mort sempre et marca. Però va ser l’incendi d’Horta, que vaig estar el dia 20 a la nit. I el tràgic accident va ser el 21. Veies que l’incendi no tenia mala pinta, i ningú era pensat que podria passar el que va passar. Els accidents amb canalla et marquen. Només he estat en un incendi on he fet la RCP a un nen. El vam remuntar i sabem que es va saltar. El nen estava en parada. Sí que s’ha mort molta gent però t’ho has de treure el cap. Ho tens durant un temps.

"El nombre d'efectius del parc és correcte per la població que tenim. Hi ha 25 bombers professionals i vuit voluntaris"

El seu destí a Valls el va escollir vostè o li van destinar?

Feia un any que no havia cap de parc. En principi els parcs poden funcionar sense cap, però sempre es necessita un nexe d’unió dels torns i amb la Regió d’Emergències. M’ho van oferir i m’ho vaig pensar. Després de mirar els pros i contra, vaig veure que era un lloc atractiu per treballar. A banda, l’haver estat anteriorment en aquest parc i també pel GRAF coneixia el personal, un parc nou, tot eren al·licients. Era un nou repte dintre de la meva carrera professional.

Quin personal està adscrit actualment al parc de Valls?

Són 25 bombers professionals i vuit voluntaris. En principi són sis per torn, i han de ser quatre com a mínim.

És suficient per atendre els serveis?

Sí. És una dotació correcte per a la població que hi ha.

I els vehicles?

Tenim més vehicles del que ens corresponen, però hi ha un de baixa. El primer trimestre de 2022 arribarà una nova autobomba.

Valls necessita una autoescala, que s’utilitza tant per serveis a immobles –des d’incendis a rescats- com per focs a empreses?

Per la dotació de personal que tenim, no és factible. Ens agradaria però hauríem de tenir més personal. Les autoescales de Tarragona i Reus 15-20 minuts estan a Valls.

Quina és la sortida predominant del parc de bombers de Valls?

Depèn de l’època. Hi ha una gran varietat al ser un municipi petit. Tenim molts accidents.

"Ens agradaria tenir un vehicle autoescala, però hauríem de tenir més personal que l'actual. Amb el d'ara no és factible"

El fet que tant Valls com la comarca estigui envoltada d’una important zona boscosa és un element a tenir en compte?

Sí. Sobre tot de conèixer el territori. I sí que tenim zona boscos i també tenim camps abandonats.

Quina és la seva principal preocupació de cara aquest estiu?

La gran sequera acumulada que portem i que no és habitual. Estem en la mateixa situació que al litoral. Portem diversos anys sense tenir incidència d’incendis forestals i el sotabosc és com una catifa, tot estesa.

Els boscos comencen a estar molt secs...

Sí. Portem sequera acumulada.

Els experts parlen que anem cap a incendis forestals de sisena generació. Això podria passar a la zona d’Alcover, al Coll de Lilla, Querol o la zona del Gaià?

Els incendis de sisena generació són masses boscoses amb una gran continuïtat. Sí, perquè a part de la sequera, els factors meteorològics juguen un paper principal. I si tenim una gran massa on podria passar.

El fet que els parcs més propers, com Tarragona, Reus i Montblanc, estan a més d’un quart d’hora és un contratemps davant d’una emergència?

És un contratemps depenent de quin tipus d’intervenció. Si és un foc d’habitatge, sí. Però el radi de cobertura està estudiat. El rati de parcs de bombers per població també es dona. No podem tenir nou bombers com TGN i Reus. Les ajudes arriben a Tarragona i Reus. L’activació és immediata depenent del servei.

El fet que per la comarca passin tres grans vies, amb molt de trànsit, com són les carretera N-240 i la C-14 a més de l’autopista AP-2 els hi porta molta feina?

Sí. A la C-14 Valls és molt habitual anar a algun accident, donant ajuda a Reus i normalment a Alcover.

Valls també és parc de suport al de Montblanc. Cada vegada incrementen més l’ajuda a aquest parc?

No és que s’incrementi. La primera ajuda a Montblanc si surten cap a la zona sud som nosaltres.

Temas

Comentarios

Lea También