Diada de rodatge pels Xiquets de Valls amb la fita del 3 de 8 de la Vella

Descarregats el 3 de 7 amb el pilar, 4 de 7 i 4 de 7 amb el pilar de la Joves. Els altres castells de la Vella: 2 de 7 i 5 de 7

07 noviembre 2021 19:10 | Actualizado a 08 noviembre 2021 13:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En circumstàncies ‘normals’, com les d’abans de la pandèmia, la Diada castellera de Vila-rodona suposa la darrera sortida de la temporada pels Xiquets de Valls. La temporada, però, es pot dir que tot just acaba de començar amb l’aixecament de les restriccions i la d’ahir va ser una jornada de rodatge per les dues colles vallenques que van oferir la seva actuació castellera a la plaça dels Arbres.

La Diada, marcada pel vent que bufava al municipi, va començar quasi mitja hora més tard del previst però va seguir un ritme àgil que va fer que tingués una durada aproximada d’una hora. Va ser una jornada d’estrenes per la canalla de les dues colles.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va obrir l’actuació descarregant un 2 de 7, seguit del 3 de 7 amb el pilar de la Colla Joves Xiquets de Valls. A la segona ronda, la Vella va descarregar l’únic castell de 8 pisos de la jornada, amb un 3 de 8, mentre que la Joves va descarregar un 4 de 7, amb un primer intent desmuntat. Per acabar, la Vella va descarregar el 5 de 7 i la Joves el 4 de 7 amb el pilar, per finalitzar amb els pilars de comiat de les dues colles davant l’Ajuntament de Vila-rodona.

El vent va fer canviar els plans de la Colla Vella que portava en cartera «intentar fer el 4 de 8 però al baixar del 3 de 8 alguns castellers han dit que dalt bufava fort el vent», explicava el cap de colla, Albert Martínez. «Ens hem hagut d’adaptar a aquesta Diada on el vent era important», va afegir i, finalment, es va optar pel 5 de 7 per acabar l’actuació. «Un castell molt tendre i molt nou de dalt, però ben reforçat de segons i terços», va dir.

Des de la Joves, el seu cap de colla, Jaume Martí, va explicar les sensacions d’aquesta Diada dient que «ens interessava provar la canalla nova, també hem estrenat alguns segons i aquesta és la feina que ens interessa fer ara, anar rodant i tenir equilibrats tots els pisos».

Al contrari que en temporades anteriors, aquesta no serà la darrera Diada de les colles vallenques, ja que les festes Decennals de Valls són una de les properes fites amb alguna actuació encara pel mig.

«A partir d’ara els dimecres farem l’assaig de la canalla però serà obert a tothom i divendres el passem a les vuit del vespre i ho mantindrem fins a les festes de la colla, que seran quatre dies intensos fins a l’actuació que farem el dia 11 de desembre», assegurava Martínez, de la Colla Vella. El cap de colla va afegir que no hi ha pressa per assolir altres castells i que «hem de tenir les bases assentades per poder començar una temporada normal».

Per la seva banda, a la Colla Joves, «seguirem assajant dimecres i divendres i tenim previstes un parell d’actuacions fins al desembre, una al Kursaal, i al gener tornarem a assajar com fins ara per encarar les Decennals», va manifestar Jaume Martí. «La feina ara és fer canalla nova i crec que farem molts castells de 7», assegurava. «Si podem tirar el castell de 8 el tirarem, però ara l’objectiu és fer una bona base de cara a l’any vinent», va concloure.

La Diada castellera va ser el punt culminant de la jornada d’ahir, emmarcada en la Fira Agropecuària de Vila-rodona, que enguany celebra la seva 628a edició i que també va acollir altres actes.

El renovat carrer de la Font

A més del mercat al carrer i les exposicions i activitats, el municipi va estrenar ahir oficialment el renovat carrer de la Font.

La renovació més important no és visible passejant, ja que s’ha fet per sota terra. «El nostre, és un poble costerut i amb moltes canonades per sota els carrers que aboquen al riu Gaià», va dir l’alcalde de Vila-rodona, Ramon M Bricollé. «Ens vam plantejar pressionar l’administració per arreglar això», va expressar. «L’Agència Catalana de l’Aigua ens va dir que primer havíem d’unificar les clavegueres del poble en un únic punt perquè posteriorment es poguessin bombejar cap a la futura depuradora i ja hem fet els deures», va dir.

Les obres, finançades a través d’una aportació de 132.800 euros de la Diputació de Tarragona, han suposat unificar les canonades de Marià Fortuny, plaça Catalunya i el carrer de la Font, «on s’ha hagut d’obrir el carrer i causar molèsties», deia Bricollé.

Per altra banda, la Generalitat, a través del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) ha finançat la part visible de la pavimentació del carrer de la Font amb 150.000 euros. «Amb el temps intentarem també treure els cables de les façanes», va afegir.

«Estem davant d’un carrer important», va dir l’alcalde. El carrer de la Font era l’accés a Vila-rodona i fa 100 anys una riuada es va emportar el pont que hi havia i «el poble va quedar incomunicat en aquesta direcció», va recordar Bricollé. «Els pagesos podien anar cap a Aiguamúrcia o Vilardida però no podien accedir als terrenys més enllà del pont destrossat», va relatar, tot ressaltant la importància d’aquest carrer pel poble històricament i de les obres que s’acaben de fer en l’actualitat.

La innauguració del carrer de la Font va anar a càrrec de la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, que es va posar a disposició de l’Ajuntament de Vila-rodona per a futurs projectes que pugui necessitar en poble i va destacar la cooperació amb la Diputació de Tarragona per finançar els diferents vessants de l’obra del carrer de la Font.

Prenent la paraula de la delegada, l’Ajuntament de Vila-rodona ja ha previst demanar noves subvencions al PUOSC per renovar l’edifici de la Casa de la Vila i millorar una part del cementiri.

Comentarios
Multimedia Diari