Discrepàncies entre municipis de la Conca per acollir nous parcs eòlics i fotovoltaics

El Consell Comarcal fa una crida a la unió de tots els pobles de la comarca per frenar la massificació al territori

16 febrero 2021 07:00 | Actualizado a 16 febrero 2021 10:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si fa una setmana 13 municipis de la Conca de Barberà s’unien per frenar la massificació de parcs eòlics i fotovoltaics que hi ha projectats a la comarca, set dies després, el Consell d’Alcaldes celebrat ahir va posar de manifest que existeixen algunes discrepàncies amb altres pobles.

Alguns dels que no van signar el manifest la setmana passada per a rebutjar aquestes instal·lacions no es posicionen radicalment en contra i aposten per valorar cada cas de forma individual. És el cas de Vimbodí i Poblet, que podria acollir un projecte d’aquestes característiques a la zona de Riudabella d’unes 100 hectàrees. El seu alcalde, Joan Canela, va manifestar que «s’hauria de reservar el dret a l’autonomia de cada municipi, perquè cada territori té la seva realitat». A més, va apel·lar a l’autonomia i a l’opinió dels propietaris del terreny en qüestió, «que potser estan disposats a canviar la seva realitat». En aquest sentit, va recordar que les energies renovables, «al cap de 30 anys aquest espai retorna al territori».

El Consell d’Alcaldes de la Conca va debatre ahir aquesta allau de projectes que han d’arribar a la comarca i, malgrat l’acte unitari de l’altre dia, es va posar de manifest que es necessita més pressió per tal de frenar aquests parcs.

Zones protegides

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va recordar que l’any 2010 es va aprovar un document del Pla Territorial de Tarragona on es marcaven diverses àrees com a zones d’especial protecció de xarxa natura i que moltes de les zones que han d’acollir energies renovables estarien dins aquests límits, per tant «els informes haurien de ser negatius», va expressar. «Si no frenem aquesta riuada de parcs, d’aquí a 10 anys ningú coneixerà la nostra comarca i hem de fer una aposta pel paisatge». No obstant això, Andreu va assegurar que si un ajuntament no vol tenir aquests projectes, la Generalitat «no exercirà l’expropiació».

L’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, va afegir que aquestes instal·lacions no només afecten un municipi, sinó que «devaluen tota la comarca i la Carta de Paisatge que hem aprovat també hi té alguna cosa a dir.»

Per la seva banda, l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, va manifestar que «els projectes que estan caient ara són la xocolata del lloro, no sabeu tot el que està per arribar, estem parlant de més de 600 hectàrees i per això hem d’anar tots alhora i ho hem de tenir clar.» És per això que va demanar unanimitat de tots els pobles, ja que en un Consell d’Alcaldes de l’estiu passat així es va manifestar. «La unanimitat no és només aixecar la mà en un ple, és també fer accions en l’àmbit de l’Ajuntament», va dir Vidal.

En aquesta línia, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, va valorar molt positivament la signatura del manifest que van fer fa una setmana 13 pobles de la comarca, «però m’hauria agradat que fos una acció unitària de tots els municipis, la Conca sempre s’ha caracteritzat per la unitat d’acció i la solidaritat i el criteri bàsic l’hauríem d’haver consensuat amb tots els municipis». És per això que des del Consell fan una crida a fer pinya per a frenar l’allau de projectes d’energies renovables que hi ha pel territori i apostar per aquestes energies però amb empreses locals i des de consens territorial.

Comentarios
Multimedia Diari